На Херсонщині — рисова посівна. У чеках Скадовського, Голопристанського та Каланчацького районів краю «біле золото» вже становить 2,3 тисячі гектарів.

А загалом рисові плантації на території області цьогоріч розростуться до 7,5 тисячі га, повідомили у департаменті агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації. У найближчі роки площі під цю перспективну і стабільно прибуткову культуру мають іще зрости завдяки зведенню капітальної дамби на Північно-Кримському каналі. Вона дає змогу збільшити обсяги перекачування дніпровської води для потреб аграріїв та зробити поливними ще сім тисяч гектарів у Каланчацькому та Чаплинському районах Таврії. Адже багато рису не буває — Україна ще довго не задовольнятиме внутрішній попит на рисову крупу без залучення імпорту.

Звичайно, потрібно буде відновити чи навіть створити з нуля іригаційну інфраструктуру, закупити техніку тощо. Але сільськогосподарські підприємства вже до цього готуються. «Придбали дві нові дощувальні машини — сучасні та економічні. Але це тільки початок — нині маємо 420 га рисових плантацій, і протягом найближчих років плануємо довести їх площу до 1,2 тисячі га», — наголошує Катерина Буря, директор агрофірми «Таврида Плюс», що в селі Гаврилівка Друга Каланчацького району.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.