Мова про Стаха Сагана, у якого родовідне коріння сягає українських теренів. За Польщі його батько Іван мешкав на Поліссі, з приходом радянської влади був репресований як осадник, емігрував за кордон. А там часто розказував синові про свій рідний край. Зокрема, як зазначає Стах Іванович, «він балакав про постоли, ліси, болота, Стир, човни і навігації, а також про циган, євреїв, поляків і про місцевих. Він грав на гармошці, тримав вулики, ловив рибу, був на ярмарку в Пінську».


Відвідати свою батьківщину емігрантові так і не вдалося, хоч бажання було. Натомість нагода зробити це випала його синові. Причому, за волею випадку. Стах, працюючи в бібліотеці, часто користується послугами електронних мереж і якось в Інтернеті натрапив на історичні дослідження про Полісся відомого краєзнавця Валентини Тумаш-Ляховець. Між ними розпочалося листування. З’ясувалося, що в Стаха Сагана є родичі в Україні, у селі Старі Коні Зарічненського району Рівненщини. Це ще більше спонукало його до приїзду на батьківські терени.


Приїхав Саган разом зі своїм товаришем — священиком Филипом. На малій батьківщині його цікавило все: від селянського побуту до глибин родоводу. Найперше побував на сільському кладовищі, щоб вклонитися світлій пам’яті своїх пращурів. Відвідав також школу, бібліотеку, музей. Проїхався по Поліссю найдовшою в Європі вузькоколійкою. При зустрічах із родиною (у третьому поколінні) Стах подивував поліщуків українською піснею. А ще зацікавився диском Домініки Чекун — виконавиці поліських автентичних пісень.


Від’їжджаючи, Стах Саган щиро заявив, що Україна, про яку так часто згадував батько, справила на нього дивовижне враження, а відтак назавжди зостанеться у його серці.

Млинів
Рівненської області.

 


На знімку: у краєзнавчому музеї Стах Саган припустив, що колись у такій колисці колихали і його батька.


Фото надала Валентина Тумаш-Ляховець.