Сьогодні — День вишиванки

 

Сьогодні у Черкаському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Традиційні вишиванки Середньої Наддніпрянщини».


В експозиції — десятки жіночих, чоловічих, дитячих мережаних сорочок кінця ХІХ — початку ХХ століття, а також стародавні оригінальні фотознімки українців у святковому одязі.


— В українському вишитті використовувалося понад дві сотні різноманітних технік, — розповідає завідувачка відділу етнографії музею Вікторія Наумчук. — Ми показуємо найдавніші сорочки, де їх автори застосовували одночасно, на одному виробі по 15—18 технік. Це дивовижно. Це свідчить про неабияку обдарованість майстринь, багаті уяву, фантазію, образне мислення.


До Дня вишиванки працівники музею підготували також і видрукували унікальний каталог «Рушники Шевченкового краю», в якому розмістили знімки двох із половиною тисяч зразків вишитих рушників Черкащини.

Наступним кроком по збереженню «полотняного літопису» стане систематизація і створення ще одного каталогу, присвяченого сорочкам-вишиванкам Середньої Наддніпрянщини.


— Своєю роботою, — продовжує Вікторія Наумчук, — ми прагнемо популяризувати спадщину народного мистецтва. Хочемо, щоб сучасні майстрині знали історію вишивки і більше використовували у своїх виробах символи та обереги, які прийшли до нас із давніх-давен. Звертаємося ми й до молоді, котра полюбляє етностиль. Розповідаємо, як правильно носити українську вишиту сорочку. Щоб дівчата, наприклад, не виходили на люди в одній довгій сорочці з мережкою на подолі. Така сорочка вважалася білизною й носили її в парі з корсетом та спідницею. Інша справа — сучасна коротка вишиванка. Цю річ можна носити навіть із джинсами.


Висловила також дослідниця народного одягу й зауваження сучасним чоловікам, котрі носять вишиті сорочки навипуск. Це неправильно і неестетично. У минулому більшість українців-чоловіків мали підтягнуту і струнку статуру (на знімку). Вони завжди заправляли сорочку у штани і міцно підперезувалися поясом чи крайкою. Тільки на косовиці, у спекотні жнива, косарі працювали у скупо вимережаних щоденних сорочках навипуск.

 


— Ось чому, — завершує свою думку Вікторія Наумчук, — доволі кумедний вигляд мають сучасні солідні чоловіки, котрі одягають вишиту сорочку навипуск і приходять у ній на державні заходи. Здається, зібралися вони не на урочистості, а на косовицю...


Ще багато цікавого про магію української вишивки, про традиції і звичаї носіння народного одягу розповіли наукові співробітники, організатори чудової експозиції. Про актуальність і великий інтерес до неї засвідчує той факт, що виставка «Традиційні вишиванки Середньої Наддніпрянщини» тільки-но відкрилася в обласному музеї, а її вже запрошують і до столиці, і в інші міста України.

 

 

Черкаська область.


Фото з фондів музею.