У Запоріжжі місцевий митрополит УПЦ Московського патріархату Лука начебто скасував масові акції протесту «у зв’язку із запропонованими змінами до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Утім, після бесіди митрополита з головою Запорізької ОДА Костянтином Брилем сторони дійшли згоди спільно «звернутися до народних депутатів з проханням проаналізувати всі нюанси зазначених законопроектів; крім цього, голова облдержадміністрації пообіцяв підготувати листи на адресу народних депутатів та Президента України, аби відповідні державні органи були поінформовані про загострення ситуації у Запорізькій області у зв’язку із запропонованими змінами до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Тут саме час нагадати читачеві про митрополита Луку. «Голос України» неодноразово розповідав про місцеві церковні ініціативи, від яких «тягне» раннім середньовіччям. З виголошенням восьмихвилинних «анафем» посеред кафедрального собору ледь не всьому світові, з оголошенням усіх конкурентів за паству «розкольниками» і «недійсними» тощо.

І ось новий епізод. Журналісти одного із запорізьких інтернет-порталів проаналізували візит митрополита Луки до Сербії та його зустрічі з тамтешніми православними діячами. Серед них такий собі Саша Вуйїчич — «отаман Воєводини, козацький осавул Посольської Станиці в Сербії». Цікаво, що на фото з митрополитом «отаман» у камуфляжі, дуже схожому на той, що в ньому красується відомий «лідер» так званої «ДНР» Захарченко. Та й це ще не все: на сторінках Вуйїчича в соцмережах — безліч фотографій то з російським прапором (і написом «Росія»), то з георгіївськими стрічками, то з путінськими «нічними вовками», а то й просто з бойовиками Донбасу. І ще: напис під знімком, розміщеним на сторінці «козака і отамана», позиціонує гостя із Запоріжжя як «владику Новоросії».

Звичайно, Україна — держава демократична і толерантна, а мало що Саша Вуйїчич може написати на своїй сторінці. Втім, уявіть собі, що хтось із українських політиків чи релігійних діячів — із числа тих, хто «не зовсім правильно розуміє політику партії», попозував би з Марін Ле Пен чи ще з якимось подібним діячем. То за скільки не діб, а годин його інформаційно закатали би в асфальт усі російські (так-так — попри дружбу останньої з Путіним) і т. зв. українські телеканали та інтернет-ресурси?

А в нашому випадку «владика Новоросії», з’ясовується, і далі намагається визначити порядок денний подальшого життя стікаючої кров’ю у війні з агресором України...

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.