У Сєвєродонецьку відбулись громадські обговорення проекту «Інформаційна стратегія реінтеграції Донбасу», який представив радник міністра інформаційної політики України, директор Аналітичного центру «Фабрика думки «Донбас» Дмитро Ткаченко. За словами доповідача, протягом трьох років проведення антитерористичної операції громадяни України на не підконтрольних українській владі територіях перебувають у закритому інформаційному просторі. Незаконні збройні формування повністю контролюють теле-, радіо- та друковані засоби масової інформації. Бойовиками захоплені головні об’єкти інформаційної інфраструктури — телевізійні вежі, ретранслятори, кабельні мережі, і на їхній основі створено монополізовану інформаційну систему, центральне місце якої займають антиукраїнська агітація та пропаганда діяльності незаконної влади.

Отже, в основу запропонованої стратегії покладене завдання інформаційної реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій Луганської та Донецької областей шляхом нейтралізації і протидії інформаційному впливу, що несе загрозу національній безпеці України. Йдеться і про підвищення рівня української громадянської ідентичності та свідомості серед громадян України, які проживають у Донецькій та Луганській областях.

Крім того, приділено особливу увагу посиленню взаємодії в інформаційній сфері між органами державної влади, що беруть участь у формуванні та реалізації державної політики щодо Луганської та Донецької областей, створенні єдиного моніторингово-аналітичного координаційного центру на базі Міністерства інформаційної політики України з розробки й реалізації державної інформаційної політики Луганської та Донецької областей і залучення інститутів громадянського суспільства до розробки та реалізації заходів стратегії. Вона розрахована на період до 2020 року і передбачає щорічний перегляд і актуалізацію.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.