У столичному «Мистецькому Арсеналі» стартував VІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». У перші години його роботи літературні майданчики і кафе, де поети, письменники, історики та більш як 150 видавництв представили свої друковані новинки, відвідали тисячі людей. Цьогорічний фестиваль вражає кількістю україномовної продукції — на полицях десятки і десятки чудово ілюстрованих книжок для дітей, історичні романи й розвідки, наукові видання, подарункові, публіцистика, поезія.

 

На знімку: серед учасників книжкового фестивалю — відомий український політик і громадський діяч Левко Лук’яненко.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Про дитячу програму, означену як «Про читання і прочитання: читати і думати», варто сказати окремо. По-перше, книги для малят привезли більшість видавництв. Отже, є розуміння того, що виховання людини, громадянина починається з дитячого садочка, зі школи, з бібліотеки. По-друге, серед пропонованої літератури чимало пізнавальної. Скажімо, як «Історія України в казках і легендах» (а ще культура й природа) львівського видавництва «Аверс». Потішило маленьких відвідувачів і київське видавництво «Фонтан казок» , яке представило понад 30 нових «книжечок для хороших діточок». До речі, автором наступних видань може стати кожен охочий — видавництво оголосило конкурс «Напиши казку» і з середини травня приймає рукописи. У рамках цієї програми на читачів чекає і оновлений простір інноваційно-освітнього проекту для дітей «Арсенал ідей».


Відкриваючи кураторську програму «Розкажи мені про себе» (Література в світі глобального непорозуміння), відома письменниця Оксана Забужко, яка пропонує гостям фестивалю розмову на чотири дії з Ольгою Токарчук (Польща), Аскольдом Мельничуком (США), Гайке Марією Йогенінг (Німеччина) і Сергієм Сингаївським (Україна), підкреслила, що «ми, українці, стаємо літературною нацією» — так багато нових книжок, імен, видавництв з’явилося на літературній мапі країні, і не лише у столиці, а й в інших регіонах. А ще інтелектуалка, якій належать слова про те, що «сьогодні не треба бомбити міста, досить розбомбити мізки», назвала цьогорічний книжковий фестиваль літературним «Євробаченням». І не лише тому, що в гості на «Книжковий Арсенал» завітало понад 50 відомих письменників, літературних діячів та митців із Польщі, Японії, Швейцарії, США, Латвії, Франції, Грузії, Бельгії та інших країн, а й тому, що багато книжок українських авторів, запропонованих на фестивалі читачеві, уже отримали високу оцінку зарубіжних літературознавців, перекладаються чи вже перекладені іншими мовами.


Багато фестивальних заходів об’єднані фокус-темою «Сміх. Страх. Сила» з нагоди 175-річчя з часу виходу у світ повного видання «Енеїди» Івана Котляревського.


Цьогоріч «Книжковий Арсенал» перетворився із ярмарку, хоч і інтелектуального, на справжній фестиваль, у рамках якого заплановані арт-проекти, кінопокази, автограф-сесії, дискусії, інсценізації та вистави, круглі столи, обговорення видань, лекції. Тут працюють і різноманітні майстерні, де гостей навчать виготовляти екслібриси чи врятувати книжкову обкладинку.


Фестиваль працюватиме до 21 травня включно, на читачів чекає багато цікавинок, зокрема й презентація роману-трилера Сергія Лойка «Рейс», поетичної серії «УПА» та багато іншого.