У Сєверодонецьку на площі Перемоги з'явилась інсталяція з трьох кубів. На кожному з них -- інформація, яка може вберегти життя багатьох людей. Тут йдеться про можливі ризики потрапити у рабство, про те, де в такому разі можна отримати допомогу, а також реальні історії від тих, хто постраждав від торгівлі людьми. Є також поради із безпечного працевлаштування та подорожей, номери "гарячих ліній" із протидії торгівлі людьми. Інсталяція називається "ГРАНІ3" і покликана привернути увагу суспільства до проблеми торгівлі людьми та залучити громадськість до попередження й боротьби із сучасним рабством.

 

Для Луганщини, на території якої триває АТО, це є досить актуальним. Протягом 2015--2017 років до соціальних служб області по допомогу звернулись 13 осіб, які пережили тяжкий і ганебний період рабства. Багато це чи мало? Якщо врахувати, що в довоєнний період статус постраждалого від торгівлі людьми отримали всього одиниці, то це багато. Водночас, якщо враховувати умови, в яких опинилась сьогодні область, то ця цифра, певно, не відображає повну картину. Всі ці люди з підконтрольної Україні території регіону. Торік статус постраждалого отримали шість людей, у цьогоріч -- уже троє.

 

Слід зазначити, що отримання цього статусу -- досить тривала процедура через те, що належить зібрати купу всіляких документів, свідчень, котрі підтверджують ситуацію людини. В цьому процесі задіяні Національна поліція, органи охорони здоров'я, фіскальна служба тощо. І лише після того, як необхідний пакет документів буде зібрано, соціальна служба звертається до галузевого міністерства про присвоєння людині статусу постраждалого від торгівлі людьми.

 

ФАКТ

 

За оцінками представництва Міжнародної організації з міграції в Україні понад 160 тис. українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року.

 

Спеціального центру для таких людей у краї ще не має. Їхні проблеми розв'язуються на рівні місцевої влади району чи міста. Постраждалим допомагають знайти місце проживання, відновити документи, надають медичну, психологічну та юридичну допомогу та при потребі працевлаштовують. У кожного з них купа різних проблем, своя надзвичайна історія.

 

-- За останній час ми бачимо, що люди стали більше довіряти владі і тим, хто займається цією проблематикою, -- коментує директор департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА Елеонора Поліщук. -- Якщо ми будемо говорити відкрито, якщо не будемо байдужими до того, що відбувається навколо нас у суспільстві, то своєчасно зможемо допомогти людям.

 

Акція відбувається за підтримки Міністерства соціальної політики та фінансування, Міністерства закордонних справ Норвегії, Агенції США з міжнародного розвитку і за підтримки регіонального правозахисного партнера -- соціолого-освітнього центру "Жінки Донбасу". Інсталяція "ГРАНІ3" перебуватиме у Сєверодонецьку протягом трьох тижнів, а потім подорожуватиме іншими регіонами України.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України