На обласній медичній конференції «Лікування та профілактика хвороб системи кровообігу у Рівненській області», що відбулася у Рівному в рамках реалізації проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», керівник групи консультаційної підтримки проекту Сергій Рибачок прозвітував про те, що вже вдалося реалізувати понад половину всіх запланованих у проекті заходів. Закуплено 18 автомобілів — «швидких» для райлікарень області. Вдалося вчасно завершити реконструкцію приміщення під серцево-судинний центр у Рівненській обласній клінічній лікарні. За кошти Світового банку буде закуплено обладнання для цього центру. Тендерні пропозиції з його закупівлі нині перебувають на оцінці у столичних консультантів Світового банку.

Сергій Рибачок розповів також про найбільшу частину проекту — реконструкцію сільських ФАПів та амбулаторій. За його словами, реконструкція 105 таких об’єктів в області відбуватиметься у три етапи. Перший — реконструкція ФАПів та амбулаторій у північних районах області, які постраждали від аварії на ЧАЕС.

Окремо під час конференції говорили й про впровадження електронного реєстру хворих (над цим працює група консультаційної підтримки проекту), що дасть змогу створити єдину базу хворих на серцево-судинні захворювання на Рівненщині. Це значно полегшить роботу лікарів при наданні невідкладної допомоги, адже в ній зберігатимуться всі необхідні дані. А щоб цей сервіс був доступний у найвіддаленіших районах області, в рамках реалізації проекту планується закупівля понад 300 комп’ютерів, більшість з яких буде передано лікарям амбулаторій.

Загалом завдяки роботі консультантів Світового банку вже нині вдалося зекономити понад 391 тисячу доларів США запланованих проектом витрат. Тож ці кошти планують витратити на облаштування ще одного серцево-судинного центру в місті Сарни. Відповідну пропозицію планують обговорити з представниками керівництва Світового банку під час наступного їхнього приїзду на Рівненщину.

Олександра ЮРКОВА.