«Обіцянки, обіцянки. А як доходить до діла, то ніхто не думає про людей. Чому влада не дотримує слова?» — обурювалися жителі вулиць 15 Квітня та С. Петлюри. Вони зібралися на мітинг, щоб висловити владі своє невдоволення.

Ще на початку весни на бульварі Петлюри вирізали каштани, потім почали якісь ремонтні роботи, пояснюючи це тим, що хочуть покласти там «славнозвісну» бруківку, тоді подейкували, що там буде ще й еко-парковка. Та зрештою люди дізналися, що біля їх будинків зведуть готельний комплекс.

«Де ж діти будуть гратися? Чим дихати?» — обурювалися тернополяни...

А почалося все в 2014 році, коли під час аукціону такий собі пан купив земельну ділянку на бульварі Петлюри. Законно це чи ні, але за таке рішення проголосували більшість депутатів міської ради.

«Не погоджували ні з ЖЕКом, ні з жителями. Не питали нічиєї думки. Продали, і все. А нас поставили перед фактом. Спершу ми не дуже переймалися цим. Та коли почули, що забудовник, пан Журавель, хоче звести на бульварі готель, нашому обуренню не було меж», — сказала пані Галина.

Тоді мешканці довколишніх будинків своїм коштом встановили й освятили на бульварі пам’ятний камінь. І заявили, що хочуть, аби на тому місці був пам’ятник Симону Петлюрі, а довкола — лавочки, місця для відпочинку. Натомість...

«Ніхто не звернув на це уваги. Забудовник обгородив земельну ділянку на бульварі, людей не пускають, залякують. А з освяченого каменю лише посміялися і прямим текстом заявили, що плювали вони на нас і нашого Петлюру», — обурювались тернополяни.

Протестувальники розповіли, що знайшли інформацію, згідно з якою та земельна ділянка, яка є приватною власністю, на генплані Тернополя позначена як зелена зона.

«Нам сказали, що заїзд буде біля зупинки. А саму зупинку перенесуть. Одне слово, все робиться незаконно і без відома громадян», — додала пані Галина.

Люди розповіли, що не раз зверталися з цього приводу до Сергія Надала. Просили його посприяти, вирішити цю проблему. А натомість отримували одні лише обіцянки.

Напередодні пікету Сергій Віталійович побував неподалік скандальної забудови, на Петлюри, 2, щоб оглянути спортивний майданчик. Обурені жителі прийшли й туди, намагаючись достукатися до міського голови.

«Ми його запитали: «Чому на бульварі таке коїться?». Спершу він вдав, що вперше чує про цю проблему. А потім не хотів і слухати нас», — розповіли тернополяни.

Тож вони не знайшли іншого виходу, як вийти з плакатами перед журналістами і закликати їм допомогти.

На місце події викликали поліцію, яка задокументувала звернення заявників. Були на території забудови і депутати Тернополя.

Довго пікетувальники обговорювали проблему, сперечалися, просили депутатів їх вислухати, допомогти. Адже вони і так потерпають від довколишніх ресторанів, дискотек, усе літо дихають димом від смаження шашликів, слухають матюки і крики під вікнами. А що буде, якщо ще й готель там зведуть... У результаті домовилися, що тимчасово на ділянці  зупинять будівельні роботи.

Але забудовник — власник свого слова: дав, а потім забрав. Бо вже за кілька днів громадські активісти в соцмережах опублікували тривожне повідомлення. Мовляв, забудовник порушив домовленість і встановив на бульварі Петлюри будівельний вагончик та виставив охорону. Місцеві мешканці й громадські активісти почали зносити огорожу будівельного майданчика. Приїхала поліція, а також представник забудовника. Як і попереднього разу, вирішили припинити будь-яку діяльність на бульварі Петлюри до чергової сесії Тернопільської міської ради. Тільки цього разу забудовнику на слово не повірили, тому змусили написати розписку.

Але... Хіба розписка від руки — це документ? Тільки для довірливих людей.

Михайло ЛИСЕВИЧ, Зоряна ДЕРКАЧ.

Фото надано авторами.