«Українські прочани, Христос Воскрес! Не перестаю випрошувати в Господа миру для дорогої української землі», — сказав Папа Римський Франциск 24 травня під час загальної аудієнції, в якій взяли участь наші вояки-паломники. Військовослужбовці та капелани привезли до Ватикану грандіозний проект «Переможці». Вони тримали в руках світлини, на яких зображено героїв АТО, а завдяки трансляції на великий екран знімки могли побачити всі віряни, котрі зібралися на площі Святого Петра.


Як розповіла на своїй сторінці у Фейсбуці куратор проекту Соломія Вітвіцька, «несподівано українці отримали місця на аудієнцію за 20 метрів від Папи Франциска! Українські прочани спілкувалися особисто з Його Святістю».

«Головний військовий капелан Любомир Яворський та отець Степан Сус вручили особисто Понтифіку благодійні номери журналу «VІVA!» з історіями наших героїв України, які втратили частини тіла внаслідок тяжких поранень, але не втратили сили духу...» — написала вона.

 

На знімку: під час аудієнції.


Фото з офіційного сайту Міністерства оборони України.

 

 


На знімку: вулицями французького міста Люрд під українським державним прапором.


Фото зі сторінки Міністерства оборони України у Фейсбуці.

«Це Боже благословення провело нас через усі бар’єри, вивело нас на передній план, і Папа мені каже: «Христос Воскрес!» — розповів владика Михайло, військовий єпископ Української греко-католицької церкви.
До Ватикану прочани прибули з французького містечка Люрда, де з 19 по 21 травня тривало 59-те Міжнародне паломництво військових.


Історія Міжнародного військового паломництва бере початок з 1958 року, коли французькі вояки запросили колег із Німеччини, щоб спільно зі своїми родинами помолитися за мир у світі, інформує «Католицький оглядач». Відтоді кількість учасників прощі значно зросла. Цьогоріч до неї долучилися військовослужбовці більш як 40 країн. А загалом у ній взяли участь майже 12 тис. паломників: 1500 — із Хорватії, 800 — з Німеччини, 180 — із Польщі, 130 — з України. У прес-службі Міністерства оборони України повідомили, що «до Люрда вирушили представники Міноборони та Генштабу, учасники АТО, офіцери, солдати Збройних Сил України та Національної гвардії України, курсанти Національної академії сухопутних військ імені П. Сагайдачного та академії Державної прикордонної служби України, військові капелани, родини військовослужбовців». Серед прочан були й військовослужбовці, які дістали бойові поранення під час виконання завдань у районі АТО.


Значення паломництва непересічне, адже військові збираються разом, щоб молитися за мир у світі. «59-те Міжнародне військове паломництво до Люрда — це нагода подумати над власним життям та помолитись за мир, про який мріє кожен українець», пише «Католицький оглядач».


До речі, того само дня Папа Римський зустрівся з президентом США Дональдом Трампом і закликав його бути миротворцем.