Івано-Франківськ приймав ІІ Всеукраїнський фестиваль історичної прози «Софія». Відкриття відбулося у Прикарпатському національному університеті (ПНУ) ім. В. Стефаника. В гості завітало відоме літературне подружжя з Волині — Володимир Лис та Надія Гуменюк, автори знакових романів «Століття Якова» та «Вересові меди». 

 

На знімку: Надія Гуменюк та Володимир Лис підписують авторські книги своїм шанувальникам.
 

Фотонадано прес-службою ПНУ.

Спілкуючись із студентами, письменник наголосив, що «є ті, хто творить високочолу літературу, є ті, хто пише масову літературу», і вони з пані Надією належать до тих і до інших. Історична тема в літературі, за словами В. Лиса, нині дуже актуальна, а розповідати цю історію слід через переживання та долю людини. Автор розвиває цю тему й надалі, створивши своєрідне продовження «Століття Якова» — роман «Діва Млинища», де на перший план виходять інші люди, але з того ж таки присілка, де мешкав Яків. До речі, молодого Якова в однойменному серіалі, екранізованому торік за першим романом, зіграв актор Івано-Франківського обласного українського муздрамтеатру, випускник Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Роман Луцький.
Пані Надію так само до написання надихають людські історії. Про них авторка розповідає у романах «Вересові меди» та «Танець білої тополі», що отримали відзнаки конкурсу «Коронація слова». Проте на фестиваль вона привезла нову збірку — «Маленькі повісті про любов». Надія Гуменюк, поетеса і письменниця, працює ще й журналістом, і каже, що саме ця професія дала теми для її творів та познайомила з багатьма людьми. «Всі книжки, які я пишу, — про сучасну людину, сучасні пригоди і з додаванням історії. Завершилася зустріч читанням поезії та автограф-сесією. Також гості разом із прикарпатськими майстрами слова Василем Бабієм, Марією Вайно та Василем Тулаєм дали майбутнім педагогам майстер-клас на тему написання творів історичної тематики.

Івано-Франківська область.