Фоторепортаж

 

Труби і портальні крани впираються в небо, дим зливається із низькими хмарами. Неподалік маяка на рейді видніються кілька суден. Типовий маріупольський краєвид. На високій швидкості виходить у море корабельна катерна група загону морської охорони. Напруження уздовж лінії зіткнення, до якої  рукою подати,  відчувається і тут, на водному рубежі. Невидимому, але дуже важливому. 

 

 

-- Основні завдання Маріупольського загону морської охорони -- прикриття рейдів портів "Маріуполь" і "Бердянськ" від проникнення диверсійних груп, перевезення зброї, боєприпасів, вибухових речовин, а також недопущення проникнення з боку моря представників "ЛНР" і "ДНР", -- зазначає заступник командира загону Юрій Алейников.  

 

 

Кістяк підрозділу становлять військовослужбовці, які три роки тому на кораблях і катерах вийшли з анексованого Криму: Керчі, Ялти, Балаклави. На новому місці вдалося створити і зміцнити боєздатний загін, який виконує важливі завдання на цій ділянці державного кордону. 

 

 

Охорона лінії розмежування в морі між Україною та РФ нині має свою специфіку.  По-перше, це лінія державного кордону, встановлена указом Президента України, але не ратифікована суміжною стороною. Друга особливість -- проведення АТО, адже до передової -- якихось два десятки кілометрів навпростець. Північна частина моря виявляється відкритою для незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР". Третє -- це західна частина Азову, яка виходить на берег анексованого Криму. 

 

 

Усе це покладає велику відповідальність саме на Маріупольський загін морської охорони. Не випадково протягом останніх років підрозділ посилюють: і технікою, і кадрами. Один із катерів UMC-1000, на якому група вийшла в море, наприкінці минулого року передав прикордонникам Президент України Петро Порошенко. Це 24-й катер загону, всі -- українського виробництва. Інший катер, який цього дня проводить патрулювання, повернувся до лав після підриву на міні в 2015 році. Кошти на відновлення судна  обсягом 2,5 мільйона гривень виділила Маріупольська міська рада. 

 

 

-- У нас склалися чудові стосунки і з місцевим населенням, і з місцевою владою. З перших днів, коли Керченський загін морської охорони прибув до Маріуполя, нас оточили увагою. Керівники міста допомагали розселяти родини моряків-прикордонників, підшуковували службові будівлі, вирішували безліч питань. Місцеві мешканці також із розумінням ставляться до нашої служби і наших вимог. Побачили рибалки прикордонний катер -- самі зупиняються, щоб їх перевірили. Все гаразд -- і пішли далі. Звичайно, трапляються люди, які не хочуть підкорятися. Але більшість дружньо налаштована, -- зауважує заступник командира загону. 

 

 

Сам Юрій Алейников у березні 2014-го вийшов із частиною, яка дислокувалася в Балаклаві. В Маріуполі вже три роки. Зізнається: головний урок війни --  цінувати й берегти людей. Моряки-прикордонники навчилися бути готовими до будь-яких несподіванок. Наприклад, у світі не було раніше прецедентів нападу ворога на патрульні катери, а от у часи гібридної війни це виявилося можливим. 

 

 

Цифри і факти

Протягом 2016 року Маріупольський загін морської охорони здійснив 292 виходи в море. 

Діб у морі -- 647.

Пройдено миль -- 8361.

Оглянуто суден -- 735 (всі -- українські).

Затримано загалом -- 23 судна (всі -- українські).

Притягнуто до адміністративної відповідальності -- 30 осіб (усі -- громадяни України).

Відшкодовано збитків на суму 95 800 грн. 

 

Напередодні свята Донецький прикордонний загін та Маріупольський загін морської охорони відчинили двері для місцевих мешканців. Відвідувачі стали глядачами показових виступів мобільних підрозділів із затримання порушників та проведення огляду. Цього дня всі охочі змогли ступити на борт морських катерів і навіть постояти за штурвалом. Особливе захоплення це викликало у дітей. Хтозна: може, серед них  також майбутні прикордонники? 

 

 

 

Ліна КУЩ, Андрій НЕСТЕРЕНКО. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.