Єдине в державі підприємство з виготовлення залізобетонних опор для контактних мереж для потреб «Укрзалізниці» — Гніванський завод спецзалізобетону — зупинило роботу. До вирішення проблем колективу долучилися депутати Вінницької облради. Чому підприємство не працює і які перспективи у виробничників, з’ясовував «Голос України».
Понад мільйон штук залізобетонних анкерних шпал та сотні тисяч опор для контактних мереж — така проектна потужність державного підприємства «Гніванський завод спецзалізобетону», що в Тиврівському районі на Вінниччині. Крім згаданих контактних опор, тут виготовляють анкерні залізобетонні шпали, стійки освітлення для електромереж, інші залізобетонні конструкції. Найперше — для потреб «Укрзалізниці». Нині завод не працює.
— Нема фінансування, — пояснив «Голосу України» директор заводу Василь Гур’янов. — Маємо замовлення, споживачі вимагають поставляти їм продукцію, але держава не профінансувала виробництво. Власних обігових коштів не змогли надбати, бо у попередні роки працювали впівсили. Наприклад, 2016-го замість можливого виробництва одного мільйона штук залізобетонних шпал виготовили тільки 160 тисяч. Звідки гроші візьмуться?
До вирішення проблем заводу долучилися депутати Вінницької облради. Жанна Дмитренко, обрана від громади, на території якої розташований завод, озвучила біди колективу голові постійної комісії з питань бюджету та фінансів Вінницької облради Геннадію Мазуру. Запросили на розмову директора заводу Василя Гур’янова. Детально вивчили можливості сприяння у вирішенні питання з відновлення виробництва. Підготували звернення до Прем’єр-міністра України з пропозицією забезпечити фінансування колективу, який ще донедавна сплачував левову частку податків до місцевого і державного бюджетів. Під час сесії облради депутати підтримали звернення свого колеги.
— У Кабміні оперативно зреагували на нашого листа, — пояснила «Голосу України» Жанна Дмитренко. — Відповідь із Києва не забарилася. Зокрема, керівництво ПАТ «Укрзалізниця» повідомило, що вживають заходів для поліпшення фінансово-економічних показників діяльності заводу. Зокрема, у питаннях погашення кредиторської заборгованості і боргів із зарплати.
— Що робиться конкретно? — запитую в директора заводу (розмова відбувалася у четвер, 25.05.2017. — Авт).
— Сьогодні я в Києві, саме працюю над вирішенням наших питань, — відповів Василь Гур’янов. — Обіцяють виділити кошти на відновлення роботи і погашення заборгованості. Про яку суму йдеться, поки що не можу повідомити. Важливо, що запущено сам механізм, що нас вислуховують і переймаються проблемою.
Керівник також пояснив, що виробнича база заводу збережена повністю, цехи можна запускати в роботу у будь-який час. Щоправда, частина працівників звільнилася у пошуках заробітків.
— Якщо завод відновить роботу, люди повернуться у колектив, — каже директор. — Я впевнений у цьому, бо знаю своїх підлеглих. Працювати там, де ти проживаєш, це завжди краще, ніж їздити на заробітки в інші міста.

Вінницька область.

 

ДОВІДКОВО 

Гніванський завод спецзалізобетону створено у 1969 році для задоволення потреб залізниці у шпалах та інших залізобетонних конструкціях. Вироби підприємства поставляли у різні куточки колишнього Союзу. Тоді на заводі мали роботу приблизно дві тисячі осіб. До нинішньої зупинки у колективі працювали майже 600 трудівників. Під час роботи підприємство було одним з найбільших платників податків на теренах області.