Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів круглий стіл на тему: «Порівняльний міжнародний досвід мирних процесів та факторів, які сприяють ефективному врегулюванню та розвитку примирення серед цивільного населення».

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорій Немиря, народний депутат України Мустафа Джемілєв. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

Учасники заходу, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, обговорили такі питання: законодавче врегулювання наслідків вимушеного переселення; роль ОБСЄ; оцінка міжнародного посередництва; участь суспільства у формуванні мирних процесів та легітимність; досвід роботи Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи та інші актуальні питання розвитку примирення у суспільних відносинах.
«Мінська група вивчила досвід врегулювання міжнародних конфліктів. Та хоч би скільки досвіду ми мали, наша ситуація унікальна. У цьому зв’язку хотів би зазначити, що переважна більшість конфліктів виходили на нормалізацію через компроміси. Треба з мови ненависті перейти до порозуміння з населенням, яке проживає на тимчасово окупованих територіях. Нагально потрібна позиція української влади стосовно умов повернення на ці території», — сказав представник України у робочій підгрупі з питань безпеки Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.
У свою чергу голова Комітету з прав людини Григорій Немиря наголосив на нагальній необхідності для України ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС). «Як мінімум на три роки відкладено ратифікацію Римського статуту та приєднання України як сторони до Міжнародного кримінального суду. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Є всі ознаки цих злочинів на окупованій частині Донбасу», — сказав Григорій Немиря.