Печерський cуд Києва продовжує обирати запобіжні заходи екс-податківцям, затриманим під час масштабної спецоперації СБУ та МВС. Одним судді призначили два місяці арешту та різні суми застави, других відпустили під домашній арешт чи особисті зобов’язання.
Так, служителі Феміди обрали запобіжний захід у вигляді внесення застави у сумі 1 мільйона гривень колишньому начальнику Дніпропетровської міської податкової інспекції. Під особисте зобов’язання судом звільнені екс-начальники Харківської обласної державної податкової інспекції, Державної податкової адміністрації в АР Крим, Державної податкової інспекції в Шевченківському районі Києва.
Водночас заарештовано на два місяці з можливістю внесення застави у 100 мільйонів гривень колишнього голову Державної податкової служби в Харківській області та голову Державної податкової адміністрації в Дніпропетровській області. Також під варту терміном на два місяці було взято екс-начальницю Державної податкової інспекції в Приморському районі Одеси з можливістю внесення застави в майже 3 мільйони гривень.
Зазначимо, що напередодні Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави чотирьом податківцям — екс-начальнику Полтавської обласної податкової служби, а також екс-начальникам Святошинської, Подільської та Дарницької податкових служб Києва. Також суд відпустив під заставу в 15 мільйонів гривень екс-голову Луганської податкової адміністрації, в якого, як заявили правоохоронці, під час обшуку знайшли 3,8 мільйона доларів.
Ця ситуація вже викликала обурення в МВС та ГПУ. Так, Генпрокурор Юрій Луценко досить жорстко відреагував на лояльне ставлення суддів до підозрюваних у корупції. «Ще одне милосердне рішення, і я почну переживати за пожежний стан на Печерську», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуку.
Своєю чергою МВС планує подати апеляцію на рішення Печерського суду Києва. Принаймні таку інформацію надав учора ЗМІ глава МВС Арсен Аваков. «Нині ще є сім не розглянутих запобіжних заходів, шестеро осіб перебувають під вартою і можуть вийти на волю, тільки якщо внесуть заставу 220 мільйонів гривень. Це чимала сума. Також шестеро фігурантів протягом трьох днів повинні внести заставу 28 мільйонів. І ось тут ми обурені, бо вважаємо, що ці рішення трохи непропорційні. На них подаватиметься апеляція. Після цього буде сама процедура активної фази слідства, потім, я впевнений, ми отримаємо якісь вироки», — зазначив він.
Нагадаємо, в рамках спецоперації правоохоронців проти колишніх високопосадовців податкових органів, яка була проведена в 15 областях України, було затримано понад 20 підозрюваних у причетності до організації незаконних схем, пов’язаних з екс-міністром доходів і зборів Олександром Клименком. Їхня діяльність, за даними правоохоронців, завдала державі збитків на 96 мільярдів гривень.