Побудувати сильну державу — таке завдання поставив перед студентами Національного університету біоресурсів і природокористування України Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який відвідав виш з нагоди його 119-го дня народження. Звертаючись до тридцятитисячного колективу найбільшого на теренах Східної Європи вищого навчального закладу наук про життя, він сказав: «Ми маємо разом працювати над тим, щоб Україна  посіла своє місце в Європі і світі. Україна має стати економічно сильною, й агросектор тут відіграє провідну роль. Понад те, агросектор має можливості, які ще не використані. Минулого року ми зібрали понад 66 млн. тонн. Це дуже добре, але завдання — перебудова економіки з сировинного типу на економіку доданої вартості. І без науки, без інвестицій у науку, без запровадження інновацій важко досягти лідерства й утримати його».

Глава уряду наголосив, що у розбудові сильної, конкурентоспроможної економіки вагоме слово мають сказати випускники таких провідних вишів, як НУБіП. Він зазначив, що зі свого боку уряд уже працює над програмами підтримки агросектору і запроваджує їх. «У 2017 році ми вперше заклали програму розвитку АПК. Плюс заклали 550 млн. гривень на підтримку аграрного машинобудування. У 2018 році цю цифру буде збільшено на 50 відсотків», — повідомив Прем’єр-міністр.
Святкування Дня університету розпочалося на Алеї слави НУБіП, заснованої рішенням вченої ради вишу два роки тому. Цього дня тут з’явилися два нові погруддя видатним ученим і педагогам — засновнику зоогігієнічної науки в Україні Антону Скороходьку та основоположнику наукової школи з електрифікації і автоматизації сільського господарства Івану Мартиненку (на знімку).
Володимир Гройсман також взяв участь в офіційному відкритті відновленого після пожежі адміністративного корпусу № 3. Нині тут розташувалися ректорат, відділи аспірантури і докторантури, кафедри філософії, психології, культурології, прес-служба, редакція «Університетського кур’єра», архів, фотостудія, музей, оздоровчий центр та інші підрозділи вишу.
Студентів та викладачів університету привітав і віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко. Він зазначив, що НУБіП — це локомотив освітньої сфери, яка переживає сьогодні багато реформ. Про конкурентоспроможність університету і його випускників (тут дипломи про вищу освіту отримали майже 170 тисяч осіб), великий науковий і кадровий потенціал говорив заступник міністра агропромислової політики Максим Мартинюк на зустрічі з господарями і гостями свята, серед яких були міністр освіти і науки Лілія Гриневич, народний депутат України Сергій Тарута, керівники всесвітньовідомих компаній та навчальних закладів, зокрема і делегація з Університету штату Пенсільванія.
Ректор університету Станіслав Ніколаєнко (на знімку другий праворуч), розповідаючи про здобутки колективу НУБіП, наголосив, що зусилля науковців та студентів вишу з року в рік спрямовуються на проведення фундаментальних та прикладних досліджень в області рослинництва, тваринництва, ветеринарії, харчових технологій, лісівництва, екології. Цьому сприяє й активна участь колективу у реалізації різноманітних міжнародних освітніх та інноваційних програм. Презентуючи програму розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020», Станіслав Ніколаєнко ознайомив гостей свята та батьків студентів зі структурними підрозділами вишу, серед яких, зокрема, Немішаївський агротехнічний коледж, Мукачівський аграрний коледж, навчально-наукові інститути, дослідні станції та навчально-дослідні господарства. Більшість із них на університетському стадіоні, де протягом дня лунала музика і тривали спортивні змагання, презентували свої наукові розробки і продукцію власного виробництва. 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua