Для прийняття законопроекту за основу не вистачило лише 12 голосів. На підтримку проекту акта виступили 214 народних депутатів України.

Результати голосування свідчать про те, що підтримка депутатським корпусом трансформації системи пенсійного забезпечення громадян України шляхом створення системи додаткових пенсійних накопичень збільшується. «Це такий страждальний закон насправді. Ми всі з вами в усіх партіях казали про те, що треба змінювати пенсійне забезпечення наших громадян. Ми всі розуміємо, що це надскладне питання, — зазначив під час свого виступу в парламенті головний автор проекту Закону № 9212 Давид Арахамія (на знімку в центрі). — Але ми розуміємо, що якщо ми не будемо рухатися, то ми нічого і не зробимо». Голова Комітету Галина Третьякова (співавтор законопроекту) вчергове аргументувала важливість впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні. «Шановні народні депутати, нам необхідно з вами дуже добре усвідомлювати, що у нас 10,2 мільйона осіб, які є пенсіонерами, за наявних 32 або 35 мільйонів громадян, які проживають на території України. І солідарна система як така не здатна витримати те навантаження і вкрай тяжко підтримується фінансово», — наголосила очільниця Комітету.

Крім того, майбутнє солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (перший рівень пенсійної системи) безпосередньо залежить від демографічної ситуації в Україні, яка наразі має негативні тенденції. Кількість населення (в тому числі і працюючого), зокрема, через війну росії проти України зменшилося. Коефіцієнт народжуваності також наразі зазнає негативних змін. «За даними ООН, Україна входить до топ-15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення, причому через війну скорочується населення працездатного віку, демографічний показник впав нижче одиниці. Це просто катастрофа насправді для держави. Відповідно для відновлення належного рівня пенсійного забезпечення в Україні необхідним є впровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення як додаткового елемента пенсійної системи», — повідомив у своєму виступі під час засідання Верховної Ради України голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергій Гривко.

Тож упровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні може в майбутньому не лише гарантувати людині гідну пенсію, а й сприятиме консолідації української нації у відбудові держави після Перемоги над ворогом. Адже пенсійні накопичення можуть інвестуватися у проекти відновлення країни в контексті інтеграції України до Європейського Союзу. За словами Галини Третьякової, відповідним чином діяли європейські держави під час Другої світової війни, «щоб сконцентрувати національний ресурс для відновлення власних економік».

Ще в грудні 2022 року під час публічних консультацій в Комітеті щодо функціонування накопичувальної системи пенсійного забезпечення експерт з пенсійних систем Реанімаційного Пакету Реформ к. т. н., доцент Олександр Ткач повідомляв: «Якщо уважно подивитись на світову пенсійну історію від середини XIX століття до наших днів, то ми побачимо, що по закінченню кожної великої війни розпочинались пенсійні реформи». Це і перші пенсійні фонди в Нідерландах по закінченню Першої світової, це і розвиток пенсійних систем в Фінляндії по закінченню Другої світової, це накопичувальні пенсійні системи в країнах Східної та Центральної Європи по закінченню Холодної війни, це і нова пенсійна система Ізраїлю після укладення мирних угод тощо.

Нагадаємо, що перший рівень пенсійної системи базується на засадах солідарності поколінь. Тобто всі сплачені підприємствами та застрахованими особами до Пенсійного фонду України  внески одразу виплачуються громадянам поважного віку у вигляді пенсій.

Довідково. 26 квітня 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення за реєстр. № 9212.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.