Сертифікати на 2-кімнатні квартири у Вінниці отримали демобілізовані бійці Роман Шепітко та Ігор Личаний. Перший командував групою розвідки, другий — взводом. У якому будинку проживатимуть і хто меценати?

 

Анатолій Слівінський із сертифікатами на нове житло — Катерина Личана, донька Поліна, Ігор Личаний та Роман Шепітко. 

 

Сертифікати вручив голова Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО Анатолій Слівінський. Зробив це привселюдно — під час другого з’їзду їхньої організації, на якому зібралися представники з багатьох регіонів. Роман Шепітко з Вінниччини, Ігор Личаний — з Алчевська Луганської області, де народився і прожив 45 років. У зону бойових дій обидва пішли добровольцями.

Навіть строкову не служив

— Призватися у Збройні Сили з Алчевська не було можливості, — розповідає Ігор. — На той час у нас уже були захоплені військкомати. Я зміг виїхати, дістався Дніпропетровська. Там пішов у військкомат. Записали у 39-й батальйон, він формувався як батальйон територіальної оборони. Зробив це попри те, що навіть строкову службу не проходив. До того працював інженером нафтобази, займався підприємництвом.
— Наш батальйон наполовину складався з добровольців, — продовжує співрозмовник. — Були хлопці з Луганської, Донецької областей, із Криму...
Не вистачало офіцерів. Мені доручили виконувати обов’язки командира взводу. Перших втрат зазнали у Кам’янці. Бойовики застосували чеченську тактику — на наш блокпост надіслали вантажне таксі, начинене вибухівкою. Як тільки стали оглядати салон, автомобіль вибухнув — п’ятеро загинуло, семеро дістали поранення. З Іловайська проривалися з боєм через Гранітне. Після контузії мене комісували. Друг із Нацгвардії запросив у райцентр Іллінці на Вінниччині. Тут винаймаємо житло.

У групі «Лісника» за рік служби жодної втрати

Роман Шепітко — професійний військовий, має академічну освіту навчального закладу колишнього КДБ. Коли розпочалася АТО, йому було вже 53 роки.
— Мені дозволили самостійно сформувати групу, — каже він. — Першим зголосився йти рідний брат Ігор. Був у нашій групі Василь Сколотяний, це єдиний депутат облради, який рік і тиждень провів в АТО. Взяв інших хлопців, яких знав раніше по навчанню чи по службі.
Чим конкретно займалася група? Роман у відповідь жартує: «Завданням групи було виконання завдання». В АТО група Шепітка провела рік і один тиждень. Без відпусток. Переважно на першій лінії. Щастя, Станиця Луганська, Золоте — ці та деякі інші населені пункти Луганщини входили в сектор їхньої відповідальності. Каже, найбільша нагорода для нього, що всі, хто пішов з ним, повернулися живими і неушкодженими. Теж винаймає житло.
Коментує голова Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО Анатолій Слівінський:
— Меценати, які придбали житло, не мають наміру «світитися». Пояснюють, що зробили добру справу не заради власного піару чи слави. Вони їм не потрібні. Обидві квартири мають площу трохи більше 70 квадратних метрів. Вони у новому будинку, який закінчують зводити. Розташований у гарному місці.
Тим часом наша організація працює над оформленням земельної ділянки, на якій плануємо спорудити будинок для «атовців».

Вінницька область.

Фото автора.