Галявину між алеями в історичному Потьомкінському сквері в Херсоні перетворила на кухню немолода жінка. Вона невимушено розташувалася тут, запалила дров’яне багаття. І стала у величезному казані на тринозі варити борщ, принагідно щось розповідаючи перехожим, котрих довкола збиралося дедалі більше — зо дві сотні люду.
Насправді ж Потьомкінський сквер обрали місцем для незвичайної вистави «Кицька на спогад про темінь». Його за п’єсою Неди Нежданої поставив Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Куліша. За сюжетом, «прочитаним» режисером Сергієм Павлюком, біженка від війни зі сходу України (актриса Світлана Журавльова) готує їжу і розповідає свою історію про кошенят, які тільки й залишилися в неї від зруйнованого життя. А тепер вона відновлює його по крихтах, караючись болісними спогадами.
Оскільки білетів на оригінальну постановку в сквері не продавали, херсонці вільно підходили до вогнища і слухали розповідь. Почута історія, що називається, взяла їх за душу — у жіноцтва на очах навіть сльози виступили. Та коли розповідь закінчилася і борщ нарешті доварився, це зовсім не завадило публіці пригоститися ароматною стравою з казана. Генеральний директор і художній керівник театру Олександр Книга запевняє, що борщу вистачило всім охочим.
Виставу «Кицька на спогад про темінь» у Потьомкінському сквері показали згідно з програмою дев’ятнадцятого щорічного фестивалю «Мельпомена Таврії». Звісно, публіку й без нього було чим потішити: адже участь у шоу, яке ще й відкривалося веселим карнавалом, взяли театри з тридцяти трьох міст чотирнадцяти країн. Їхні різнопланові постановки змогли побачити понад двадцять тисяч глядачів!

Херсон.