У Полтаві врочисто відкрили пам’ятну дошку відомому політичному і громадському діячеві першому ідеологу українського націоналізму Миколі Міхновському (на знімку).

 


Її появу на стіні дому, який на початку минулого століття належав родині Русових, зініціювали місцеві активісти політичної партії «Свобода». Саме в цьому будинку 19 лютого 1900 року на зібранні патріотично налаштованих земляків адвокат за фахом Микола Міхновський уперше зачитав свою знамениту брошуру «Самостійна Україна», що стала своєрідним маніфестом борців за реальну Незалежність нашої держави.


На урочистостях із нагоди відкриття пам’ятної дошки депутат міськради учасник АТО Юліан Матвійчук та інші згадували про те, що саме автор цієї брошури визначив і головного ворога нашої самостійності — російський імперіалізм, і необхідність створення чи не єдиного дієвого інструменту для боротьби з ним — боєздатного національного війська. В ті часи такі «крамольні» думки підтримували тільки деякі найближчі соратники Миколи Міхновського та молоді «радикали». Однак подальший розвиток подій і сьогоднішня агресія Росії проти України засвідчили, наскільки актуальними й пророчими були його слова та якими недалекоглядними виявилися заклики опонентів до «братання» з одвічним ворогом...


Раніше на цьому місці свободівці вже встановлювали тимчасову пам’ятну дошку, яка більше нагадувала інформаційну. Тепер вони замінили її кам’яною і пообіцяли подбати про ремонт згаданого будинку та відкриття в ньому музею національно-визвольних змагань.

Полтава.


Фото автора.