У селі Бутенки Кобеляцького району, що на Полтавщині, врочисто відкрили меморіальну дошку полеглому захиснику України Антону Дзерину. Встановили її на фасаді місцевої школи, в якій зовсім нещодавно навчався тепер навіки двадцятирічний Антон.

 

Добровольцем на фронт він вирушив у дев'ятнадцятирічному віці, воював у батальйоні "Айдар". Потім разом із побратимами увійшов до складу одного з підрозділів Збройних Сил України. Загинув смертю хоробрих у бою з ворожою диверсійно-розвідувальною групою поблизу села Березове на Донеччині 11 березня нинішнього року. Молодий боєць не встиг створити власної родини, та вдома на нього завжди чекали мати, бабуся і два брати.

 

Присутні на урочистостях з нагоди відкриття меморіальної дошки рідні, друзі, знайомі героя, представники влади згадували його як мужнього, відповідального і талановитого хлопця. Любов до малювання (своє захоплення Антон Дзерин не полишав і в зоні АТО) подарувала йому дещо незвичний позивний -- "Пікассо"...

 

До речі, згадану меморіальну дошку прикріпили поруч з іншою -- на честь Героя України, лицаря Небесної Сотні Петра Гаджі (на знімку), котрий закінчив школу в Бутенках раніше. Разом із побратимами він також боровся за вільну Україну під час Революції Гідності. У лютому 2014 року 47-річний чоловік у центрі Києва надихався отруйних газів і невдовзі помер від опіків бронхів та легень...

 

Фото
з сайту Кобеляцької РДА.

 

Вони були різними за віком, характерами і навіть місцями народження (Петро Гаджа з'явився на світ у місті Рахів на Закарпатті, а потім жив і працював на Полтавщині й Київщині). Та тепер герої назавжди залишаться поруч у вічному строю захисників України.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України