У Сумах перерізали традиційну стрічку на вході до шикарного об’єкта. Цього разу збудували не черговий торговельно-розважальний комплекс чи супермаркет, а гуртожиток для малолітніх спортсменів. Таке нині трапляється нечасто. Започаткували проект кілька років тому з ініціативи тодішнього голови Сумської ОДА Юрія Чмиря, а нова влада надала справі фінішного прискорення.
Дитячий футбольний центр «Барса» нині відомий далеко за межами області. З побудовою гуртожитку на 220 місць, які у разі необхідності легко трансформуються у 240, тут зможуть тренуватися юні таланти з усієї країни. Футбольне поле зі штучним покриттям розташоване поруч, до нього від гуртожитку — якихось десять метрів. Перед тим, як відкрити в Сумах дитячий футбольний центр, Ю. Чмирь їздив до Іспанії та знайомився там із організацією тренувального процесу в «Барселоні». «Хотів зрозуміти, як воно у них працює», — пояснив колишній керівник Сумщини кореспондентові «Голосу України». Відтак дитячий футбольний центр у Сумах — це приблизна копія молодіжного крила «Барселони», інакше б його «Барсою» не назвали.
Нині «Барса» — комунальний заклад Сумської обласної ради, котрий має статус ліцею-інтернату спортивного профілю. Голова облради Володимир Токар зізнався, що не в останню чергу саме завдяки йому тут культивуватимуть не лише футбол, а й біатлон. Саме біатлон приносить сьогодні спортивну славу Сумщині, тому залишити цей вид спорту без належної уваги аж ніяк не можна.
Як ми з’ясували з неофіційних джерел, футбол і біатлон у «Барсі» співіснуватимуть у пропорціях 80:20. У такому ж співвідношенні ці види спорту допомагатимуть фінансувати Федерація футболу та Федерація біатлону України. Однак для сумських біатлоністів такої уваги замало. На відкритті спортивного гуртожитку була присутня знаменита біатлоністка олімпійська чемпіонка Віта Семеренко. У короткому вітальному слові вона наголосила: звичайно ж, це добре, що у наш непростий час здають такі об’єкти, але основний тренувальний центр біатлоністів розташований під Сумами в Токарях, і наявна там спортивна база розсипається на очах. Голова облдержадміністрації Микола Клочко закликав об’єднати зусилля, як це було із «Барсою», і збудувати для сумських біатлоністів сучасну лижоролерну трасу.
На відкриття гуртожитку «Барси» до Сум прибули кілька причетних до справи народних депутатів. Зокрема, із 48 млн. грн., використаних на спорудження об’єкта, 7 млн. залучив Олег Ляшко. На цьому спонсорська функція головного радикала України не завершилась: після традиційно полум’яної промови він вручив грамоти та грошові премії кільком будівельникам. О. Ляшко продемонстрував обізнаність у місцевих справах, наголосивши, що в Сумах ще багато чого треба зробити. Зокрема, завершити реконструкцію стадіону «Авангард». Його, як і «Барсу», здаватиме в експлуатацію сумська будівельна компанія «Федорченко». Її власник і генеральний директор Віктор Федорченко одразу ж зачепився за тему і висловив переконання, що О. Ляшко допоможе зі стадіоном так само, як допоміг зі спортивним гуртожитком. Адже раніше народний депутат неодноразово доводив, що вміє тримати слово.

Сумська область.