За даними Агентства ООН у справах біженців, торік лінію розмежування в Донецькій області перетинали 8,6 мільйона разів. Через КПВВ «Новотроїцьке», розташований на трасі Донецьк — Маріуполь, щодня проходять понад сім тисяч людей і півтори тисячі автомобілів.

 


З початком літнього сезону цей потік збільшиться в кілька разів, прогнозує комендант оперативно-бойової прикордонної комендатури «Волноваха» підполковник Віталій Чапля.

 


— На початку цього року за програмою допомоги Агентства ООН у справах біженців установили чотири модулі на двадцять робочих місць, оснащених комп’ютерною технікою (на знімку). Додали два пункти для відпочинку людей, які не встигли пройти процедуру переходу. Щоранку, виїжджаючи на нульовий блокпост, піднімаючи державний прапор, вмикаю гімн України на всю потужність автомобільних динаміків. На тому боці «сепари» уже його знають напам’ять, — розповідає співрозмовник. — Зараз готуємо територію для перенесення КПВВ ближче до «нульовки». Буде встановлено 2,5-метрову стіну з бетонних блоків, додаткові спеціальні захисні укріплення. До лінії розмежування — 1200 метрів. Завдяки цьому ми виводимо з «сірої зони» дев’ять населених пунктів — Березове, Степове, Тарамчук, Славне, Новомихайлівка, Парасковіївка, Костянтинівка, Водяне і Солодке.


На території КПВВ додатково розмістили аптечний пункт, два великі переносні ангари служби ДСНС, де можна відпочити, отримати медичну допомогу. Хто не встиг пройти пункт пропуску через настання «комендантської години», зможуть переночувати. Здебільшого сюди приходять люди похилого віку зі скаргами на артеріальний тиск. Умови не ідеальні, але цілком пристойні.


Незважаючи на те, що збільшилася кількість зон для перевірки, черги не зменшуються. Найбільше пенсіонерів. Їдуть за пенсією і продуктами. Спілкуватися з людьми дуже складно. На запитання журналістів лише відповідають: мовляв, ми хочемо миру. А хто його не хоче? Іноді складається враження, що люди розуміють трагічні наслідки створення народних республік, але відкрито визнати це важко.


Прикордонники, СБУ, митники роблять свою роботу. Майже щодня виявляють правопорушення. Бували випадки пропозиції хабара, щоб «порешать вопрос» з простроченим паспортом чи пройти без черги, але закінчувалися такі пропозиції, як правило, протоколом у поліції. Є такі, хто намагається провезти контрабанду, сигарети понад ліміт, гроші.


Бельгійська вівчарка «Бетті» (на знімку), яка «працює» разом з кінологом-інструктором і другом Романом, — справжня мисливиця за зброєю. На рахунку цієї пари — шість виявлених автоматів, пістолет, патрони й вибухівка. Чотирилапі «бійці» досконало знають свою роботу, отож погані дядьки нехай гарненько подумають, перш ніж провозити заборонені речі.

 


Пройшовши всі процедури, люди шикуються в чергу на автобус. Салон забивається під зав’язку. Сім кілометрів за п’ятнадцять гривень — і ви на «нульовці». Ще кілометр пішки — і нова процедура проходження контролю вже у бойовиків. А там, судячи з розмов у черзі, перевіряють набагато довше і звертають пильну увагу на українські продукти і сигарети: під будь-яким приводом відбирають те, що видасться «надлишком».

Фото автора.