«Якщо щиро прагнемо стати на шлях до єдності, то треба старатися, незалежно від того, до якої конфесії належимо, думати однаково — по-християнськи». Ці слова належать предстоятелю і творцю відродженої Української греко-католицької церкви кардиналу Любомиру Гузару, який так прагнув об’єднати Україну. Тож саме вони мають стати головною настановою для кожного з нас і після його смерті. Загалом кожен крок Любомира Гузара був прикладом терпіння, чесності та пастирської скромності, чого нині так не вистачає нашому суспільству.

Він уже багато років майже нічого не бачив, підводив блаженнійшого й слух, проте він відчував на якомусь невидимому нам рівні усе, що відбувалося і в нашій країні, і у світі, та намагався реагувати. Проповідував любов навіть тоді, коли здавалося, що єдина зброя — злість і агресія. Він ніколи не наказував, проте вів за собою тисячі людей дорогою любові та поваги до іншого. Мабуть, саме тому до нього дослухалися і високопосадовці, і прості люди. До речі, це Любомиру Гузару належить фраза, яку так часто цитують останнім часом: «Влада боїться свободи в серцях набагато більше, ніж голодного бунту. Бо голодного можна купити, а вільного — тільки вбити». А ще він завжди казав, що хай людина буде не греко-католиком, а добрим православним — і цього достатньо, щоб вона прямувала до спасіння.
Похорон Блаженнійшого Любомира Гузара, який помер у середу ввечері, відбудеться 5 червня. Поховають колишнього главу Української греко-католицької церкви у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.
Світла пам’ять світлій людині!


Марина КРИВДА.