Письмова згадка про лікувальні властивості сірчаного джерела в околиці Микулинців Кривій Волиці датується 1647 роком. Отже, нині минає 340 літ, відколи триває відлік історії життєдайного потічка. А він урятував протягом цих століть життя тисяч людей, не злічити всіх тих, кого помічна вода поставила на ноги, кому допомогла розправити плечі, почуватися легко, наче на крилах...

 

Головний лікар — директор санаторію «Медобори» Василь Мартинюк.

 

Місцевий люд помічною водичкою, чарівним болотом та блакитною глиною зцілювався давно. А от щоб поранених лікувати цими природними дарами, не було нагоди, аж поки під час оборони Теребовлянського замку почали обмивати рани воякам. Результат дивував. Рани вигоювали скоріше. Слава про диво-воду пішла околицями, і не тільки. До Микулинців і Ладичина приїздило багато хворих, розселялися вони в будинках місцевих мешканців. Сірчана вода зовні і зсередини творила дива.

Розбудувати курорт узявся барон Ян Конопка, який отримав у спадщину Микулинці та околиці. І нарік землі Крива Волиця та Конопківка, де мешкали німецькі й польські переселенці на честь свого роду. Та цим не обмежився, збудував за проектом архітектора А. Енгліша цілий комплекс, до якого входив житловий будинок, лікувальні купальні, куди з джерела запомповували воду. Дослідники згадують ім’я столяра Петра Тронікера, який змайстрував пристрій.

Про популярність курорту Конопківка свідчить те, що село на 60 дворів здавало приїжджим по дві кімнати, постійно заселеними були й номери ще чотирьох готелів, а стайні вміщали 150 коней. На лікування приїздили хворі з усієї Східної Європи. Ян Конопка запросив львівського вченого Теодора фон Торосевича для наукового обґрунтування цілющих властивостей джерела. Саме цей учений оприлюднив у Відні результати своїх досліджень. Це було 1828 року. А наступного цілющі властивості води підтвердив у своїй праці доктор Мосінг, котрий уже протягом десятиліття практикував зцілення людей саме конопківською водою. Використовуючи методики інших відомих у світі вчених, які досліджували аналогічні джерела Франції, Швейцарії, Німеччини, порівняли хімічний склад конопківської води і зарубіжних джерел і дійшли висновку, що її варто вживати внутрішньо і застосовувати для лікувальних ванн.

Проте згодом змінився власник і почався період занепаду. А потім помер Ян Конопка, і завершилася 70-річна історія курорту. Пожежею.

І тільки за 77 літ від тих трагічних подій, 1967-го, відкрили микулинецьку обласну водолікарню на 50 ліжок. 1976-го її перетворили на обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації на 150 ліжок. Згодом поблизу побудували профілакторій комбайнового заводу.

 

А вже 1988 року відкрився міжколгоспний санаторій-профілакторій на 250 місць «Медобори».

Нині «Медобори» — це сучасний реконструйований уніфікований комплекс, до якого входять два житлові та лікувальний корпус, їдальня, з’єднані між собою теплими світлими переходами. Це дуже зручно для пацієнтів, оскільки після процедур не треба виходити на вулицю, щоб перейти у номер, до бювета чи в їдальню, кінотеатр, бібліотеку, аптеку тощо. Тому цілорічне функціонування санаторію є зручним і безпечним для його пацієнтів. Санаторій має свою котельню, цілодобово забезпечений холодною і гарячою водою. Зручні номери оснащені всім необхідним для відпочинку після лікування.

Власне, по нього сюди їдуть.

— Фішкою «Медоборів» є, звісно, цілюща сірководнева вода та грязі, про які слава йде через віки, а також блакитна глина, яка має дивовижний ефект детоксикації організму. Вода для пиття на кшталт моршинської різної мінералізації також працює як потужний лікувальний чинник для внутрішніх органів. Ці природні багатства медики санаторію застосовують у вигляді ванн, грязьових аплікацій, зрошень тощо. «Медобори» виправдовують свою назву потужною лікувальною апітерапевтичною базою та відповідними методиками,— каже головний лікар санаторію Василь Іванович Мартинюк.— Апітерапія, тобто бджололікування, є затребуваною у всі сезони, окрім, звісно, зимового. Тут вам і мед, і до меду: від меду в раціоні харчування до сеансів оздоровчого сну під бджолину колискову. «Медобори» мають гарну продуктивну пасіку і застосовують у методиці лікування пацієнтів увесь арсенал апітерапії.

Скрутно було часом утримувати і такий напрям лікування, як іпотерапія, та віддані своїй справі ентузіасти в особі керівництва закладу не зрадили марці. Санаторій славиться кіньми і тим лікувальним ефектом, якого буває неможливо добитися жодними іншими засобами, крім спілкування з кіньми. А довкола дивовижна природа, воля, вітер, сонце, духмяні трави — людина набуває сили духу і тіла.

Застосовують тут і пивотерапію — пиво внутрішньо, пиво у ваннах, медово-пивні обгортування... Шкіра омолоджується, стає гладенькою, неперевершеною. І це не якісь там витребеньки, це справді затребувана релаксаційна детокс-процедура.

«Медобори» лікують усіма мислимими природними і технічними засобами, застосовують найпередовіші технології і техніки оздоровлення. Консультують досвідчені лікарі, вузькопрофільні фахівці.

І все це в лоні річки Нішли, в долині, захищеній від вітрів, у смагардовому намисті соснового пралісу. А самі корпуси «Медоборів» оточені пухнастими блакитними ялинами, пірамідами туй, тисів, обрамлені килимами козацьких ялівців та квітів.

Звісно, плануючи оздоровлення в санаторії, найперше варто поцікавитися вартістю комплексу послуг, проживання і харчування. На сайті санаторію «Медобори» medobory.com.ua ви маєте змогу одержати вичерпну інформацію. Вартість залежить від того, в номері якого класу ви маєте намір оселитися. Звісно, що «комфорт» коштуватиме комфортно, а «стандарт» стандартно. Однак головне в «Медоборах» — це висококваліфікований медперсонал і величезний вибір засобів лікування серцево-судинної системи, неврологічних захворювань, внутрішніх органів, опорно-рухового апарату.

Як і дослідники дивовижних природних багатств цього унікального краю, я вдалася, звісно, з допомогою Інтернету, до порівнянь послуг цього українського курорту з французьким, швейцарським та німецьким. Не називатиму всесвітньовідомих брендів, скажу лише, що подібні до медоборівських процедури там називають не інакше, як модним SPA, а коштують вони за п’ять днів стільки, скільки у нас два тижні в «Медоборах», тільки не в гривнях, а в євро. Ось і робіть вибір. Пацієнти зі Східної Європи зробили його ще 200 років тому. Їдьте й ви у «Медобори» по здоров’я!

Ганна ВІКТОРІВА.

Фото Івана ПЕТРОВА.