У місті Дубно на Рівненщині організували фольклорно-мистецьке свято, присвячене українській жіночій косі. Відбулося воно на теренах державного історико-культурного заповідника м. Дубно і зібрало сотню юнок, котрі плекають довгу косу, а ще – понад тисячу глядачів, котрі прийшли, щоб насолодитися цією красою.

 

На знімках:

 

учениця гімназії № 2 м. Дубно Вікторія Стадійчук –
одна з переможниць конкурсу, виплекала косу в 75 сантиметрів;

 

моменти конкурсу «Коса – жіноча краса».

 

Головною родзинкою свята «Коса – жіноча краса» став обряд закосиченння. Він існував у волинському краї з часів Київської Русі. Тож дубенчани вирішили всенародно відновити цей задавнений обряд. Його суть в тому, що дівчинці, як тільки-но їй виповнюється сім років, заплітають косу на знак того, що вона переходить у старший вік. Тепер дівчинка – мамина помічниця. Закосичення проводили матері під наглядом старших жінок.

 

Косу заплітали з трьох частин, бо то є золоте трисуття: сонце, урожайність, шлюб. По косі судили про охайність дівчини. Тому дівчата завжди причепурювали та прикрашали косу найрізноманітнішими прикрасами, особливо кольоровими стрічками. Долучали до закосичення й ще один атрибут – вишитий рушник. А заодно й калину, квіти, сплітаючи їх у вінок. Під час закосичення линули пісні – про жіночу долю та людську місію творити добро.

 

Ці та інші обрядові дійства здійснили культпрацівники міста разом зі студентами Дубенського коледжу культури і мистецтв. А затим в рамках «Коси – жіночої краси» відбувся конкурс на найдовшу і найчепурнішу жіночу косу. Участь в ньому взяла сотня дівчат. Причому, не тільки з Дубно і району, а й із декількох сусідніх з Дубенським районів. Кожна з дівчат, сходячи на подіум, демонструвала свою косу, відкривала секрети догляду за нею.

 

Найдовша ж коса (метрової довжини) виявилася у студентки Дубенського коледжу культури і мистецтв Ангеліни Пітулько. Вона й стала переможницею конкурсу «Коса – жіноча краса» та отримала його головний приз. Без подарунків від Дубенської міської ради, яка ініціювала цей проект, не залишилася жодна з учасниць святкового дійства.

 

Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото автора.

 

Млинів Рівненської області.