Це відбулося на форумі земляків у рамках святкування 79-ї річниці Луганської області в місті Рубіжному, а не в Сєверодонецьку, який сьогодні виконує роль обласного центру. За ініціативою голови ОДА Юрія Гарбуза вирішено всі заходи обласного масштабу проводити почергово в різних містах та районних центрах, щоб населення відчувало свою значимість та причетність до того, що відбувається в регіоні. Святкування Дня Перемоги область відзначила в районному центрі Новоайдар, а річницю Луганщини вирішено провести в Рубіжному.

Центральним заходом досить насиченої програми святкування став форум земляків. «У ситуації, коли люди перестали довіряти одне одному, важливо об’єднати небайдужих до долі Луганщини та спільно розв’язувати нагальні соціально-економічні проблеми», — вважає Юрій Гарбуз. Форум був спрямований, насамперед, на створення партнерських відносин між громадськими об’єднаннями, асоціаціями, іншими інститутами громадянського суспільства та органами державної влади.
Зі своїм баченням поточної ситуації та пропозиціями спільного розв’язання наявних в області проблем виступили Герой України, генеральний директор акціонерного товариства «Алчевський металургійний комбінат» Тарас Шевченко, Герой України, заслужений працівник сільського господарства України Іван Запорожець, генеральний директор Сєверодонецького науково-виробничого об’єднання «Імпульс» Володимир Єлісєєв, ректор Луганського державного медичного університету Ігор Іоффе. Також у форумі взяли участь голови обласних асоціацій органів місцевого самоврядування, промисловців, фермерів, освітян тощо. У підсумку діалогу між обласною владою та професійними асоціаціями Луганщини підписано Меморандум про партнерство та співробітництво.
Учасниками та гостями свята «Луганщина — це Україна» стали не лише рубіжани, а й жителі області, які завітали на площу Володимирську, де проходила більша частина урочистостей. Тут вони побачили показовий виступ службових собак, видовищні змагання з силових видів спорту. Свої вміння триматися верхи продемонстрували учасники Луганського обласного козачого кінного театру «Козацька Січ». Поціновувачі культури насолодилися низкою тематичних експозицій, розташованих просто неба. Подолавши лише кілька кроків, з музейної виставки «Мій край Луганщина» можна було потрапити до об’єднаних у творчому натхненні майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. Поряд захоплював своєю різноманітністю «Медіа-вернісаж» — традиційний фестиваль преси області.
На завершення усіх очікували кращі виступи гуртів та солістів у рамках обласного фестивалю «Єднаймось віднині і довіку», дефіле стилізованого українського одягу та аксесуарів «Ми — українці», концертна програма від гурту «Made іn Ukraіne» та відомого співака Василя Бондарчука.
Зі святом тебе, Луганщино!


Фото автора.