ПОЛТАВА: 

 

 

У Полтаві влаштували традиційний благодійний ярмарок. Його організаторами уп’ятнадцяте (!) cтали активісти волонтерської організації «Полтавський батальйон небайдужих». Дійство приурочили до свята Трійці і почали його відразу після богослужіння у Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ Київського патріархату, де розташована штаб-квартира згаданого волонтерського об’єднання.


Уперше ярмарок мав особливий, кримськотатарський, колорит. За словами однієї з фундаторок ПБН Наталії Гранчак, це було зроблено свідомо, щоб засвідчити підтримку багатостраждального кримськотатарського народу, в якого наш спільний ворог-окупант укотре намагається забрати історичну батьківщину. Водночас активіст кримськотатарського земляцтва в Києві та національного Меджлісу Ерфан Кудусов, який приїхав до Полтави з групою земляків — народних майстрів і самодіяльних артистів — наголосив на тому, що вони, мусульмани, охоче відгукнулися на запрошення братів-християн разом відзначити одне з найвеличніших їхніх свят. А заодно зробити спільний внесок у скарбницю допомоги тим, хто захищає Україну...


Поруч із полтавськими народними умільцями стояли їхні творчі побратими — представники кримськотатарського народу. Невтомні волонтерки Полтавського батальйону небайдужих до традиційних українських страв додали пахлаву, плов і кримськотатарський лагман. Яскравою й емоційною складовою ярмаркування стали виступи на одній сцені полтавських і кримськотатарських самодіяльних артистів. Особливе захоплення публіки викликало спільне фотографування творчих колективів на згадку (на знімку). Святкування завершилося затемна демонстрацією на Соборному майдані повнометражного художнього фільму «Хайтарма», присвяченого виселенню татар із півострова у травні 1944-го. На ярмарку волонтери зібрали 46  603 гривні. Частину коштів передадуть воїну Григорію, котрий дістав поранення під Іловайськом і потребує реабілітації, решту використають на допомогу бійцям, котрі, не маючи українського громадянства, приїхали захищати суверенітет нашої держави з інших країн.

Фото автора.