У селі Суха Кобеляцького району, що на Полтавщині, влаштували традиційне обласне літературно-мистецьке дійство, присвячене видатному землякові -- письменнику Олесю Гончару. Як і завжди, відбувалося воно біля відбудованої вже в наші часи хати дідуся й бабусі майбутнього митця слова, де тепер розташований іменний літературно-меморіальний музей (на знімку). Саме в цій хатині минули дитячі роки Сашка (Олеся). Власне, зі згаданим більш ніж скромним обійстям та його господарями, односельцями Олесь Гончар зріднився так, що пізніше саме Суху назвав місцем свого народження. Хоча насправді він з'явився на світ на околиці тодішнього Дніпропетровська й жив там до трирічного віку...

 

Тож і цього разу учасники свята спочатку вклонилися тій знаковій у долі письменника хатині, оглянули виставлені там численні експонати музею, серед яких переважають оригінали. Потім усі охочі відвідали богослужіння у місцевому храмі. Зрештою, на імпровізованій сцені просто неба зі спогадами про відомого земляка та роздумами про його творчість виступили керівники місцевої влади, гості з Полтави, Дніпра та Кобеляк -- письменники, літературознавці, представники громадськості. Ще яскравіших барв святу додали пісні й танці у виконанні самодіяльних артистів та виставка-продаж виробів народних умільців.

 

Керівник музею Тетяна Бондаревська нагородила переможців традиційного літературного конкурсу "Собори душ бережіть" і творчого змагання юних художників "Світлі образи в оповіданнях Олеся Гончара". Учасники дійства наголошували також на необхідності належної підготовки на всіх рівнях до відзначення у наступному році 100-річчя з дня народження Олеся Гончара.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

 

Полтавська область.

 

Голос України