Мирну, проте неспокійну ніч провели майданівці. Звечора тут прощались із героями «небесної сотні». Сльози, свічки, молитви. Затиснуті до крові губи і кулаки, впевненість, що жертва не марна... Багато заможних людей заявили про фінансову підтримку. Так, на своїй сторінці у «Фейсбук» колишній очільник Києва Леонід Черновецький написав про намір виділити 10 мільйонів гривень сім’ям загиблих євромайданівців.

Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош зі сцени Євромайдану сказав: «Слава українським героям, які полягли в битві за свободу, справедливість і добробут нашої Батьківщини, нашої України». Настрій коливався від ейфорії до закликів «давайте поки що не розслаблятись. Солідарність між громадянами та контроль за новою «владою» буде конче необхідним». Комендант Майдану Андрій Парубій заявив про те, що Майдан повністю контролює Київ.

На ранок представники самооборони взяли під опіку адміністративний центр міста. Зокрема, у співпраці з представниками офіційних силових структур патрулювали входи до будинку Верховної Ради України. Потім сюди прибула колона протестувальників з Майдану, які очікували рішення їхньої основної вимоги: відставки Віктора Януковича. Парк, де ще донедавна гуртувалися загони прихильників Партії регіонів, порожній.

А власне на Майдані Незалежності уважно стежили за трансляцією з Верховної Ради й активно обговорювали рішення, що там приймалися. Також вирішували нагальні питання: записувались у роти самооборони, щоб патрулювати вулиці від нищення і мародерства, впорядковували кухні та медичні пункти. І тужили за героями...

Фото Олега ПЕТРАСЮКА (Укрінформ).

***

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.