У суботу в Харкові відбувся з’їзд депутатів усіх рівнів південно-східних областей України, АР Крим і міста Севастополя, ініційований громадською організацією «Український фронт». З’їзд тривав у Палаці спорту.

Одразу після відкриття голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін представив гостей заходу. На з’їзді були присутні харківський міський голова Геннадій Кернес, голова облради Сергій Чернов, голова Верховної Ради Криму Анатолій Могильов, керівники державних адміністрацій, обласних рад, або міські голови Донецької, Луганської, Дніпропетровської областей, Автономної Республіки Крим і Севастополя. Не було заявлено про участь керівників Одеської, Миколаївської, Херсонської областей, а також Сумської.

Крім того, на з’їзді були присутні представники Росії: депутати Держдуми, губернатори Бєлгородської, Ростовської, Воронезької та Брянської областей, генеральний консул РФ у Харкові Сергій Семенов.

За словами Михайла Добкіна, на з’їзд приїхали понад 3400 депутатів з Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Херсонської, Харківської областей і АР Крим.

Президента Віктора Януковича на з’їзді не було. Хоча багато ЗМІ напередодні повідомили, що Янукович вилетів до Харкова, щоб узяти участь у з’їзді.

У цей же час біля Палацу спорту відбувалося два мітинги. Один з них було ініційовано Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Молоді регіони». Інший зібрали прихильники Євромайдану.

Нагадаємо, «Український фронт» було створено 1 лютого на зібранні первинних осередків Партії регіонів, яке відбулося у Харкові. За словами М. Добкіна, союз має стати учасником процесу врегулювання політичної кризи в країні разом із владою, опозицією й представниками Євромайдану.

Глави адміністрацій Донецької та Харківської областей підкреслили, що вони — за цілісність України. «Ми не збираємося розвалювати країну, ми прагнемо її зберегти», — сказав Добкін. «Нам не можна допустити розколу країни», — заявив Шишацький. До них приєднався й міський голова Харкова Геннадій Кернес. «Я за єдину країну, Харків є частиною України, Україною й залишиться. У Харкові не було ніякої сепаратистської змови». Крім того, голова держадміністрації Донецької області назвав «природнім самоочищенням» вихід депутатів з Партії регіонів.

За підсумками роботи делегати з’їзду прийняли резолюцію. У ній, зокрема, йдеться: «Органи місцевого самоврядування всіх рівнів вирішили взяти на себе відповідальність за забезпечення порядку й прав громадян і безпеки на своїх територіях до відновлення конституційного порядку, законності й роботи центральних органів влади. Обласним і районним радам доручено відкликати делеговані виконавчим органам повноваження. Кадрові призначення розглядати на сесіях обласних рад».

Делегати звернулися до правоохоронних органів із закликом забезпечити взаємодію з місцевими органами влади й рекомендували населенню самоорганізовуватися й взаємодіяти із правоохоронними органами на місцях.

Делегати звернулися до депутатів Верховної Ради із закликом повернутися в округи й працювати там до відновлення гарантій безпеки.

Було заявлено, що резолюція є відкритою для приєднання всіх органів місцевого самоврядування із прийняттям доповнень.

Водночас деякі гарячі голови вимагали видати їм негайно зброю. Але такі ініціативи не знайшли підтримки залу.

Харків.