Ще одним важливим кроком у зміцненні дружніх зв’язків між народами України та Ізраїлю, а також розширенні поінформованості міжнародної спільноти про проблеми, що виникли в України у зв’язку з розв’язаними сепаратистами воєнними діями, став організований Благодійним фондом «Стрічка надії» благодійний фестиваль «Україна та Ізраїль — разом!», який відбувся нещодавно в Тель-Авіві.

 

Тель-Авів вітає юних українських громадян, які пережили страхіття війни.

Фото надані автором.


Головними дійовими особами заходу стали восьмеро юних українців, долю яких жорстоко і несправедливо зламала військова агресія на сході України: сироти, котрі втратили батьків у сірій зоні, діти з інвалідністю, отриманою під час воєнних дій. А головна мета фестивалю — організація лікування та реабілітації ще 200 дітей із прифронтової зони.


Офіційне відкриття розпочалося з гімну України, виконаного учасницею співочого конкурсу «Голос. Діти» Євою Аш та співорганізатором фестивалю Оксаною Лазебник. З вітальною промовою на адресу організаторів та учасників фестивалю виступив Посол України в Ізраїлі Г. Надоленко.


Разом із ними та з юними українцями гості фестивалю Дмитро Гершензон, Єфим Рабінович, Ірина Білик, Дмитро Лінько символічно уособили собою все українське суспільство: від дітей до представників найстаршого покоління, від командира батальйону та офіційного представника держави до лікаря вищої категорії та композитора-співака.


Численні гості заходу мали нагоду зустрітися з відомими гостями фестивалю, насолодитися музичною програмою, послухати вірші у виконанні дітей з України, у яких війна забрала батьків, близьких і дитинство.


Для відвідувачів було організовано благодійний ярмарок, на якому охочі могли придбати сувеніри, вишиванки, вироби живопису, посмакувати стравами української та грузинської кухні.


Приємні хвилини насолоди від творчості подарували учасникам та гостям виступи грузинського національного балету під керівництвом Тамаза Цициашвілі та гурту «Мачете» (соліст — Ярослав Малий).


Емоційно та енергетично насиченим видався в рамках другого дня фестивалю в Українському культурному центрі в Ізраїлі творчий вечір трьох видатних особистостей сучасності Ади Роговцевої, Ахтема Сейтаблаєва та Катерини Степанкової, які поділилися з присутніми частинкою свого духовного та творчого світу. А також додали фестивалю життєвої енергії і сили духу, поділилися безмежним поєднанням любові до рідної землі, до свого народу і всього людства.


Для юних гостей з України команда фонду організувала екскурсію Тель-Авівом, містом контрастів, де сучасність не перемагає минуле, а минуле не поступається сучасності: старовинним містом та до вежі Азріелі.


Засновники Благодійного фонду «Стрічка надії» Олексій Кошевець, Оксана Лазебник (Ксюша Київська), Юлія Федорко та волонтери вкотре підтвердили, що реалізовують свою політику не словом, а ділом. Вони знайшли фінансування під всі витрати, пов’язані з перельотом, проживанням, харчуванням та дозвіллям дітей.


Зібрані на фестивалі кошти організатори спрямують на оздоровлення українських дітей.


Андрій ВЕРГУЛЕНКО.


Дмитро Медведєв, блогер: «...У п’ятницю були в Тель-Авіві на благодійному фестивалі «Україна та Ізраїль — разом!». Метою було допомогти діткам із прифронтової зони на сході України. Кількох дітей звідти, завдяки допомозі Благодійного фонду «Стрічка надії», привезли відпочити в сонячний Ізраїль. Багато з них і море побачили вперше, і вони, судячи по їхніх обличчях, були щасливі. Вони хоч ненадовго змогли забути про війну, яку так рано пізнали, і просто по-дитячому радіти сонцю, морю і тим людям, які їх тут оточили і дарували своє тепло і добро».


Дмитро Лінько, народний депутат України: «Такими фестивалями, заходами ми повертаємо віру в майбутнє для дітей. І дуже важливо, щоб вони бачили, що не самотні, що їх підтримують. І щоб вони привезли в Україну свої враження, що світ підтримує Україну, бо їй нині важко.


Дуже важливо, що в Україну вірять дружні, братні народи. Найголовніше — ми повертаємо віру в майбутнє у наших дітей. Бо вони втратили найголовніше, що є у житті: своїх рідних. Вони повернулись з Ізраїлю з відчуттям, що вони не самі. Що світ їх підтримує. В Ізраїлі нас почули...


Окремо хотів би сказати про роль БФ «Стрічка надії» в організації фестивалю: Олексій Кошевець, Ксюша Київська та хлопці і дівчата з їхньої команди, які роблять такі справи, і люди, які їх підтримують, — Сергій Тарасов та інші соціально відповідальні бізнесмени — справді виконують дуже важливу місію. Бо це не просто відпочинок для дітей. Це показує всьому світу, що в Україні є чудові таланти, ми несемо у світ свою культуру. А ці діти виховують патріотичну єдність майбутніх поколінь».


Оксана Лазебник (Ксюша Київська), співзасновник БФ «Стрічка надії»: «Уже тривалий час наші масштабні проекти активно підтримує бізнесмен-аграрій Сергій Тарасов (з Кіровоградщини. — Авт.). Ви знаєте, такі люди для мене — це безцінне. Щодо Ізраїлю, проект повністю оплатив Сергій Тарасов. Він сказав: «Робіть цей фестиваль в Ізраїлі. Я з вами. І я всю фінансову частину беру на себе...»


Про цей фестиваль ми говорили з ізраїльськими хлопцями-волонтерами ще минулого року. А коли відгукнувся генеральний спонсор, привезли цих дітей на захід. Ви бачите, скільки щастя у них, скільки вражень. Для цього варто жити. Я три роки живу під девізом «Діти чужими не бувають». І розумію, що це дуже правильно.


Я пишаюся тим, що ми можемо подарувати ось цю частинку любові, щастя тим дітям, які абсолютно невинні в тому, що відбувається у нас в країні. Я знаю, вони — наше майбутнє».


Юлія Федорко, співзасновник БФ «Стрічка надії»: «Фонд — це наша сім’я. І всі ті, з ким ми займаємося, кому допомагаємо, теж стають рідними нам людьми.


Нам завжди хочеться, щоб у нашій країні було якомога більше позитива, бо і так дуже багато всього важкого, негативного. І хочеться, щоб світ був чистішим, яскравішим і «усміхненим». А усмішки дітей — це найголовніше».


Олексій Кошевець, співзасновник БФ «Стрічка надії»: «Результати — оптимістичні. Ми домоглися того, що всі звернули увагу на проблеми наших українських дітей, які постраждали в зоні АТО. Проблема в тому, що ці прекрасні діти заслуговують на прекрасне майбутнє, на прекрасне життя. Ми постаралися донести до міжнародної громадськості цей меседж, і я думаю, у нас це вийшло, оскільки до нас уже звернулися люди, які проживають в Ізраїлі і які готові прийняти наших дітей: на кілька місяців, у період літніх канікул до себе в сім’ї, щоб і показати їм культуру Ізраїлю, і трохи їх оздоровити.


Ми провели в Ізраїлі благодійний фестиваль, культурні вечори — і діти (майже 200 осіб) тепер зможуть приїхати сюди на море. Я думаю, за такими програмами ми зможемо підтримати дедалі більше таких діток.


Хочу подякувати нашому близькому другу і головному спонсору фестивалю Сергію Тарасову. Це свято відбулося саме завдяки його допомозі. А буде ще багато інших. Бо наша мрія — бачити дітей щасливими і в подальшому побачити їх уже в хорошій формі: фізичній, духовній, з хорошими оцінками, у кращих вишах країни, у кращих вишах світу. Тож ми прискорюватимемо і розвиток усієї нашої країни».


Ада Роговцева, народна артистка України: «Волонтерський рух — це нині безцінний рух. Ми це відчули, коли розпочалася війна. Всі небайдужі зреагували на такі події миттєво, залучилися і стали працювати.


Я всередині цього руху. У мене стільки друзів, знайомих, стільки дорогих мені людей, які не шкодують ні свого часу, ні свого здоров’я, останні копійки віддають для того, щоб допомагати, щоб робити цю велику справу. І я вклоняюся низенько кожному-кожному з них...


Благодійний рух «Стрічка надії» виконує важливі та серйозні місії...


Ми дуже часто зустрічаємось, обговорюємо і вирішуємо якісь питання — ми робимо одну справу. Але я і за віком, і за фахом трішечки вже в іншій якості допомагаю. А те, що дівчатка їздять, збирають — це дуже зворушливо...


Якщо кожен зробить свою маленьку справу, то буде багато зрушень на краще в цілому... І коли такі місії Добра затухають, це у мене викликає великий подив: чому люди черствіють душею, чому вони відходять вбік і не залучаються до такої роботи? Я вклоняюся волонтерському руху, ціную і молюся за кожного...»