Загалом товарна насиченість споживчого ринку Луганської області продуктами харчування відповідає попиту населення, і департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА за цим стежить. Щодекадно його фахівці проводять моніторинги цінової ситуації на основні продукти харчування, зокрема, на хлібобулочні вироби, молоко, крупи, яйця курячі, овочі тощо. 

В. о. директора департаменту Сергій Медведчук підкреслює, що першочерговим завданням щодо подальшого розвитку споживчого ринку залишається підтримка місцевих товаровиробників, і наводить таку статистику: в області діють 7 111 об’єктів з реалізації товарів та надання послуг. Із загальної кількості стаціонарних магазинів (3 971) торгівлю здійснюють 1 910 продовольчих та 2 061 непродовольчих магазинів, де працюють 9,8 тисячі робітників. На думку чиновника, в області досить розвинена роздрібна торговельна мережа.
Зрозуміло, що більшість об’єктів роздрібної торгівлі області, а це 36,3 відсотка, знаходиться у містах — Сєверодонецьку, Лисичанську, Рубіжному, а серед районів лідирує Старобільський район — тут діють 483 об’єкти. За останній час місцевими товаровиробниками розвинута фірмова торгівля, основним напрямом якої є реалізація продукції без посередників. Нині у ній задіяні 48 об’єктів. Що стосується індексу інфляції на споживчому ринку області, то у грудні 2016 року стосовно аналогічного періоду 2015 року він становив 110,7 відсотка, в той час як по Україні — 112,4 відсотка. До слова, за підсумками минулого року Луганщина посіла друге місце у рейтинговій оцінці областей за показником «Індекс споживчих цін».