Днями до Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності надійшов законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 5670-д). Його співавторами є понад 70 народних обранців. У проекті закону зазначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в нашій країні є українська. Документ не поширюється на приватне спілкування та релігійні обряди.


Відповідно до законопроекту, Національна комісія зі стандартів державної мови утворює Центр української мови, який видає Державний сертифікат встановленого зразка за результатами іспиту на рівень володіння українською мовою. Екзамен для співвітчизників безплатний.


Документом передбачено запровадження Уповноваженого із захисту державної мови, якого призначає та звільняє з посади Кабінет Міністрів. При Уповноваженому діятиме відповідна компетентна служба у складі 27 інспекторів, котрі контролюватимуть дотримання стандартів державної мови.


Крім того, пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, відповідно до яких публічне приниження чи зневажання державної мови каратиметься штрафом до 850 гривень, або арештом до шести місяців.


Також вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо недотримання законодавства у сфері застосування державної мови. Зокрема, за невиконання вимоги щодо обов’язкового застосування української мови під час робочого спілкування, в актах, діловодстві та документообігу в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних і комунальних підприємствах, судочинстві, Збройних Силах України, у процесі виборів та референдумів тощо — штраф для посадових осіб від 3400 гривень до 6800 гривень. А за порушення в застосуванні державної мови у сфері освіти, науки, культури, книговидання, електронних інформаційних систем, технічної і проектної документації, реклами, охорони здоров’я, юридичних послуг, спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, транспорту — штраф від 3400 гривень до 5100 гривень.
Законопроектом визначено, що під час засідань, заходів, зустрічей має застосовуватися державна мова, а в разі спілкування іншою мовою повинен бути забезпечений переклад.


До того ж особа, яка має намір набути громадянство України, згідно з проектом закону, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння українською мовою на іспиті.

Дослівно

Голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький: 


«Над законопроектом спільно працювали парламентарії, юристи, громадськість з надією об’єднати зал під час голосування. Вдячний усім за співробітництво. Тепер справа за Верховною Радою, фракціями. Дуже вірю у порозуміння. Давайте зробимо все, щоб гріх сварок через мову не спокушав українців на радість ворогам. Прийняття ефективного закону об’єднає нас і зробить сильними».