У Полтаві працівники обласної дирекції "Укрпошти" та місцевого поштамту влаштували традиційний День передплатника. Тож своєрідні "перепустки" на подальші зустрічі із улюбленим виданням можна було одержати просто біля будівлі головної пошти облцентру. Оскільки передплатна кампанія на друге півріччя вже завершується, то цього разу кількість охочих оформити квитанцію була дещо більшою. Хоча передплачували земляки переважно найдешевші видання, що вміщують програму телепередач і виходять один раз на тиждень...

 

До таких обмежень люди старшого віку змушені вдаватися, звісно, не від хорошого життя. Біля інформаційного стенду "Голосу України" зупинилася 77-річна полтавка Кіра Орєхова (на знімку). Небайдужа інтелігентна жінка без читання книг і періодики не уявляє свого життя. Знайомилась і з публікаціями авторів нашої газети. Та сьогодні, каже, на передплату друкованих видань уже не залишається грошей. Попри те, що раніше працювала інженером на залізниці, заробила аж... 1532 гривні пенсії. Це вже з останнім її підвищенням на 65 гривень. Дочка також втратила роботу.

 

"В останні роки я стала "вегетаріанкою", -- гірко усміхається Кіра Яківна. -- Не тому, що не люблю м'яса -- часом навіть на хліб із молоком не вистачає. Оце за макулатуру "вторгувала" 44 гривні й поїхала сьогодні зранку на Південний вокзал, купила там у заїжджих селян трохи дешевшої "молочки" на 20 гривень. Тепер до пенсії треба протриматися ще три дні". В обіцянки можновладців, які жонглюють захмарними сумами "завтрашніх" пенсій і зарплат, пенсіонерка не вірить.

 

Бо, каже, з попереднього досвіду знає, що фактично завжди таким "благодіянням" передують іще захмарніші подорожчання найнеобхідніших харчових продуктів та зростання вартості комуналки. Водночас погоджується: достукатися до високопосадовців і місцевих чиновників та, власне, нагадати їм про реальні проблеми таких, як вона, пенсіонерів у багатьох випадках допомагають саме журналісти. Тож відмовлятися від передплати періодичних видань таки не варто.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України