Нещодавно Рівненщина презентувала журналістам провідних загальноукраїнських видань, зокрема і "Голосу України", свій туристичний потенціал. Звісно, що край багатий на історичні пам'ятки. Це й Дубно, і Пересопниця, і Острог, проте цього разу вирішили привернути увагу до можливостей активного відпочинку. І, як з'ясувалося, таких місць, де люди можуть насолодитися спілкуванням із природою, і атракцій, які передбачають активність, в області вдосталь.

 

Сам же прес-тур припав на проведення тут триденного веломарафону "Поліська Січ" (на знімку). До речі, проводили його вже вдруге, і пролягав маршрут досить розмаїтим і мальовничим шляхом, цікавим із точки зору краєзнавства і природної привабливості.

 

Як поділився з нами ініціатор та організатор марафону громадський активіст Юрій Ойцюсь, очікували на участь щонайбільше 300 осіб, а охочих виявилося майже 450.

 

-- Учасники марафону представляють усі регіони України. Є також зі Швеції, Білорусі. Тож, де-факто, маємо статус міжнародного заходу. Думаю, всі залишаться задоволеними, ми ж у свою чергу намагалися створити найсприятливіші умови для всіх бажаючих, тобто тих, хто любить природу і подорожі.

 

Цього року, каже Юрій, вирішили не визначати переможців, а головною метою марафону зробили популяризацію активних видів відпочинку та здорового способу життя. Тому мандруючи рівненським поліссям, учасники марафону мали можливість зупинитися біля пам'яток історії та культури, в природних оазах, спілкуватися з місцевими мешканцями тощо, а дві ночівлі у наметах у кемпінгових таборах, розташованих на мальовничих берегах річки Случ, дали змогу кожному учасникові повністю розчинитися у лоні природи.

 

Вже на місці старту, в Рівному, учасники отримали стартовий пакет, що включав, окрім обов'язкового стартового номера й відповідні інформаційні матеріали. А на всьому шляху прямування були розміщені маркувальні таблички, які сповіщали, де саме проїздить учасник марафону і які найближчі цікаві місця. Для того, аби марафон вдався і справив незабутнє враження, до облаштування шляху долучились і в обласній державній адміністрації. Зокрема, допомогли з маркуванням, каже заступник начальника управління культури і туризму Рівненської ОДА Ярослава Гаврилова.

 

У цьому напрямку тут співпрацюють із європейською спільнотою. В області ж існує програма підтримки зеленого туризму. Ну і загалом, як зазначив під час зустрічі з журналістами голова Рівненської державної адміністрації Олексій Муляренко, туризм тут визначили як пріоритетний напрямок, адже область є фактично транзитною, люди їдуть, а отже, є можливість познайомитися з краєм.

 

-- Наша область розміщена на шляху подорожуючих зі сходу на захід, тож ми усіляко прагнемо, аби вони зупинилися у своїй подорожі й у нас. Для цього найперше дбаємо про дороги, і якщо дістатися Рівненщини можна дуже комфортно трасою, то в глибинці ще треба попрацювати. Є великі сподівання на державну програму, коли 50 відсотків надходжень від митниці повинні спрямовувати на оновлення шляхопроводів. Це має суттєво допомогти області. Хочемо також, щоб розпочалися активні вантажні перевезення. А поки що виявляємо інші слабкі місця. Зокрема проблеми з готелями. Люди поїхали, а поселити ніде. Тож проводимо моніторинг і долучаємося до ліквідації таких прогалин.

 

До речі, веломаршрут пролягав північними районами, які ще славляться своїм бортництвом. Тут на Поліссі ще зберігся такий унікальний промисел, як добування дикого меду, тож гріх було б не використати це з туристичною метою.

 

-- А це неабияка атракція для людей, які живуть у великих містах, далеко від природи, -- каже заступник голови обладміністрації Світлана Богатирчук-Кривко.

 

Тому вже незабаром тут очікують гостей фестивалю "Медове коло". Де кожен охочий може пройти майстер-клас і добути собі меду. Приїдуть на свято і народні майстри зі своїми виробами та виробники сільськогосподарської продукції. Звісно ж, не обійдеться і без культурної програми.

 

А ще, як з'ясувалося, в Рівному найкращий мототрек, де активно займаються спідвеєм.

 

Ну а щоб досхочу надихатися чистим лісовим повітрям, у Костопільському лісництві вам запропонують пройтися екологічною стежкою. Вона -- завдовжки у два з половиною кілометри, і на цьому шляху особисто директор Музею лісу, а за сумісництвом -- екскурсовод Петро Івашенюта, повідає про секрети й таємниці цієї оази, покаже незвідність лісових скарбів, які так сумлінно бережуть місцеві лісівники (на знімку: на території музею).

 

-- Такі атракції дуже полюбляють діти, бо під час подорожі їм розповідають про рідкісні дерева і рослини, а того й дивись, можна зустріти якогось дивовижного птахи чи звіра. Утім, якщо й не зустріли, то допоможе експозиція музею. Приміром, кульона великого, який рідко потрапляє на очі навіть лісівникам, та червонокнижного дятла білоспинного можна побачити в Музеї лісу. Загалом тут представлено все, що приховують ліси Рівненщини -- від моху, лишайників до унікальних ссавців.

 

Варто зазначити, що лише птахів на рівненському поліссі налічується аж 485 видів.

 

Журналісти ж мали нагоду спробувати себе і в сенсі екстриму -- у рафтингу на річці Случ (на знімку).

 

Якщо коротко, то сплав пролягав уздовж мальовничих гранітних круч, які місцями буквально підступали до берега, змішаних лесів, що гармонійно вплелися в ландшафтні перепади висот. На цьому маршруті також зустрінуться залишки Губковського замку XV століття (на знімку).

 

Він буквально виринув на одному з поворотів річки. Колись це була одна з найнедоступніших для ворогів фортець на Волині. Зруйнувати її вдалося лише шведам у XVIII столітті. Трохи зусиль під час підйому -- і з пагорба, на якому стоїть замок, відкриється неймовірно красива панорама -- Случ.

 

Якщо ж вас цікавить історія і зокрема легендарні битви, то неодмінно треба поїхати в село Пляшева. Це неподалік нього в 1651 році відбулася Берестецька битва, і як не дивно, а те саме поле залишилося таким, як було тоді.

 

Ще один не менш цікавий оборонний об'єкт -- Тараканівський форт. Ця споруда часів першої світової війни також зберігає чимало загадок, як і землі біля села Пересопниці, де ще й донині селяни знаходять старожитності часів Київської Русі просто в полі.

 

Ну а в Дубненському замку вам, звісно ж, покажуть вежу, яку називають Беаткою. Так звали княжну, яка, за легендою, прогнала з-під замкових мурів татарське військо.

 

В Острозі ж вам повідають історію роду Острозьких, який правив цим краєм упродовж кількох століть.

 

Така вона, Рівненщина, -- різна і неповторна.

 

ДО РЕЧІ

 

Про цікаві місця Рівненщини

 

На Рівненщині запрацював офіційний туристичний сайт "Рівненщина туристична" -- українською та англійською мовами. На головній сторінці -- банери туристичних об'єктів Рівненщини, інформаційна довідка про них, графік роботи та GPS-координати. До уваги мандрівників -- анонси туристичних подій та відеоролик "Рівненщина туристична".

 

Портал має п'ять основних розділів: "Про Рівненщину", "Довідка", "Туристичні об'єкти", "Туристична інформація" та "Як подорожувати". На сайті мандрівникам пропонують відпочинок на вибір -- активний, історичний, релігійний, екологічний чи етнічний. У рубриках "Проживання", "Харчування", "Транспорт", "Відпочинок" і "Медицина" відображені карти розміщення об'єктів. Сайт, обіцяють його розробники, постійно оновлюватиметься актуальною туристичною інформацією.

 

Олександра ЮРКОВА, Марина КРИВДА.

Фото авторів.

 

Голос України

 

Редакція газети висловлює подяку організаторам прес-туру:

 

управлінню культури і туризму Рівенської ОДА

та

асоціації журналістів "Туристичний прес-клуб України".