Наприкінці березня ц. р. Президент України П. Порошенко заявив про свою ініціативу відновити військові суди, функціонування яких з перших років незалежності України було необґрунтовано припинено у 2010 році.

У зв’язку з цим 6 червня 2017 р. в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України відбувся круглий стіл на тему: «Військове правосуддя в Україні: актуальні проблеми організації та здійснення». Співорганізаторами заходу виступили Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя і Генеральний штаб Збройних Сил України. Для участі в роботі круглого столу були запрошені народні депутати України, представники парламентських комітетів, адміністрації Президента України, Генштабу Збройних Сил України, колишні народні депутати, діючі і колишні судді Верховного суду, інших судів, відповідальні працівники апарату Верховної Ради України, Генеральної прокуратури, Міністерства оборони України, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також громадських організацій, учасники АТО; науковці Інституту держави і права ім. В. М. Корецького, юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, військово-юридичного факультету Національного університету імені Ярослава Мудрого, Національного університету оборони України, Київського університету права НАН України, та інші.

Учасники круглого столу обговорили такі питання: військове правосуддя — необхідна складова забезпечення національної безпеки України і обороноздатності Збройних Сил України; військові суди в судовій системі України: конституційні засади, статус і питання судочинства; захист прав громадян, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їх сімей — конституційний обов’язок військових судів в Україні; організаційно-правові і методичні питання утворення та забезпечення діяльності військових судів в Україні відповідно до міжнародної практики; пропозиції до проекту закону щодо утворення військових судів.

 

Зліва направо: Сергій Мельник, начальник військово-юридичного
факультету Національного університету імені Ярослава Мудрого;
Анатолій Лопата, генерал-полковник у відставці, начальник Генерального штабу — перший заступник міністра оборони України у 1992-1996 рр.;
Ніна Карпачова — Уповноважений Верховної Ради України з прав людини 1998-2012 рр.

 

Відкриваючи засідання круглого столу, заступник директора Інституту держави і права ім. В. М. Корецького академік НАПрН України Олександр Скрипнюк відзначив, що суспільно-політична ситуація останніх років, пов’язана з воєнними діями на сході України, спричинила для нашої держави низку нових, невідомих раніше проблем: проблеми вимушених переселенців, організації державного управління на територіях зони бойових дій і забезпечення соціальних та інших прав громадян, а особливо — воєнної протидії збройним посяганням на суверенітет і територіальну цілісність України та організації Збройних Сил України. Вирішення проблеми організації армії торкається різних аспектів і є неможливим без належної дисципліни у військах. Важливу роль у цьому мають відігравати військові органи правопорядку і військової юстиції. Відзначивши, що тема військових судів була предметом уваги Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, він висловив сподівання, що робота круглого столу допоможе органам влади реалізувати ініціативу глави держави швидко і кваліфіковано.

У виступі начальника Головного управління персоналу — заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенанта Артура Артеменка наголошувалося на актуальності запровадження в армії військового правосуддя. Заступник керівника Головного департаменту з питань національної безпеки і оборони України адміністрації Президента України Володимир Колеснік ознайомив учасників круглого столу з концепцією реформування правоохоронних органів у воєнній сфері.

Про необхідність і перспективи відновлення військових судів в Україні при здійсненні судово-правової реформи йшлося у доповідях Сергія Мельника, Тетяни Блистів, Анатолія Маркевича. Великий інтерес учасників засідання викликали виступи члена-кореспондента НАН України, народного депутата України ІІІ і ІV скликань Василя Сіренка, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у 1998-2012 рр., народного депутата України ІІ і V скликань Ніни Карпачової, колишнього заступника Генерального прокурора — начальника Головного управління військових прокуратур генерал-лейтенанта юстиції Василя Кравченка, начальника Генерального штабу — першого заступника міністра оборони України у 1992-1996 рр. генерал полковника Анатолія Лопати, засновника благодійного фонду «Повернись живим» Віталія Дейнеги та інших учасників. Загалом, відбулася конструктивна і високопрофесійна розмова з надзвичайно важливих і гострих проблем судово-правової реформи.

Учасники круглого столу відзначали, що ліквідація військових судів у 2010 р. була цілеспрямованим актом, який завдав шкоди Збройним Силам України, і одностайно висловилися на підтримку ініціативи глави держави щодо відновлення військових судів у системі правосуддя.

Також одностайно схвалено Рекомендації круглого столу, в яких зазначено, що відновлення військових судів є об’єктивно обумовленим і ґрунтується на вимогах Конституції України. Специфіка військового правосуддя повинна враховуватися при реалізації організаційних основ судоустрою — принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності та при визначенні статусу військових суддів, які мають перебувати на військовій службі. При цьому військовий суддя є незалежним від військового командування і не може залучатися до виконання інших обов’язків військової служби, крім здійснення правосуддя.

Запровадження військових судів у судову систему має здійснюватися у повній відповідності з Конституцією України і чинними законами України. У зв’язку з цим першочерговим завданням є прийняття закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо військових судів)» відповідно до частини другої ст. 4 цього Закону. Учасники круглого столу розглянули і схвалили варіант проекту такого закону. Для розробки проекту закону про утворення військових судів, який має вносити до Верховної Ради України після консультацій з Вищою радою правосуддя Президент України, доцільно створити робочу групу із залученням до неї фахівців Збройних Сил України, науковців Інституту держави і права ім. В. М. Корецького та інших наукових установ і навчальних закладів. Закони про внесення змін в існуючий порядок судочинства щодо здійснення правосуддя військовими судами доцільно розробляти і приймати з урахуванням закону про утворення військових судів. Введення в дію даних законів слід узгодити з процесом утворення військових судів і прийняттям закону про Державний бюджет на 2018 рік. Водночас уже тепер належить потурбуватися про їх кадрове забезпечення суддями з числа військовослужбовців.

Олексій ЮЩИК,
провідний науковий
співробітник Інституту держави і права
ім. В. М. Корецького
НАН України,
доктор юридичних наук, професор.

Фото Олексія ЄРМАКА.