Проекти реконструкції та реставрації туристичних об’єктів Дубенського району Рівненщини представили студенти Київського національного університету будівництва та архітектури. Серед них: Тараканівський форт, 64 гектарів території, що його оточує, Острозький замок, Луцька брама.

 

На знімках:

 

Тараканівський форт;

 

під час презентації проектів.

 

На думку молодих архітекторів, Тараканівський форт може стати справжнім Британським музеєм. Для цього необхідно законсервувати фундамент і стіни колишньої фортеці, а всю конструкцію накрити куполом. Це берегтиме її від атмосферних змін та зафіксує комфортний мікроклімат споруди. А вже усередині форту можна облаштувати військовий музей із інтерактивними дошками, сенсорні екрани яких інформуватимуть відвідувачів про історію Тараканівського форту. Вдало доповнюватиме експозицію солдатська лазня та полкова церква.

 

Тараканівський форт може гармонійно інтегруватися у туристично-розважальний комплекс, який можна створити на території навколо будівлі. Київські архітектори запропонували поділити її на зони. На кожній із них розмістити готель, іподром, зоопарк, майданчик для скелелазіння, рекреаційну зону біля озера тощо. Запланували й зручні доїзди та парковки для подорожуючих, але й варто було б подумати і про залізничну станцію. Адже територія фортифікаційної споруди прилягає до залізничного шляху.

 

Олександра ЮРКОВА.

Фото Тетяни ПАНАСЮК.

 

Рівне.

 

Голос України