Проекти реконструкції та реставрації туристичних об’єктів Дубенського району Рівненщини представили студенти Київського національного університету будівництва і архітектури. Серед них: Тараканівський форт, 64 гектари території, що його оточує, Острозький замок, Луцька брама.

 


На думку молодих архітекторів, Тараканівський форт (на знімку) може стати справжнім Британським музеєм. Для цього необхідно законсервувати фундамент і стіни колишньої фортеці, а всю конструкцію накрити куполом. Це берегтиме її від атмосферних змін та зафіксує комфортний мікроклімат. Усередині форту можна облаштувати військовий музей із інтерактивними дошками, сенсорні екрани яких інформуватимуть відвідувачів про історію споруди. Вдало доповнюватимуть експозицію солдатська лазня та полкова церква.
Тараканівський форт гармонійно інтегруватиметься у туристично-розважальний комплекс, який можна створити на території навколо будівлі. Київські архітектори запропонували поділити її на зони. На кожній із них — розмістити готель, зоопарк, майданчик для скелелазіння тощо. Запланували й зручні доїзди та парковки, але варто було б подумати і про залізничну станцію. Адже територія форту прилягає до залізничного шляху.


Олександра ЮРКОВА.
Фото Тетяни ПАНАСЮК.