Столиця пише нову історію і втрачає давню. У ніч з 18 на 19 лютого фонди Музею історії Києва, що зберігалися на двох поверхах Українського дому, зазнали нападу невідомих.

Частину експонатів було знищено, частину (ікони, книги, старовинні вироби з фарфору та цінних металів) найімовірніше викрадено, повідомляє прес-служба КМДА із посиланням на працівників музею. Крім того, було виламано двері у кабінети співробітників, вирвано сейфи, розтрощено оргтехніку та зламано сигналізацію. Щоб врятувати найцінніші із уцілілих експонатів, адміністрація закладу ухвалила рішення перевезти їх до будівлі виставкової зали музею, за адресою Богдана Хмельницького, 7.

Масштаби втрат наразі невідомі. Вчора музейники займалися перевезенням фондів. Зізналися: на те, щоб провести звіряння, необхідно чимало часу.

Український дім, як відомо, розташований на Європейській площі, а тому є постійним «учасником» подій Майдану. Кілька разів влада у ньому змінювалася: будівлю захоплювали то силовики, то протестувальники. Хто саме підняв руку на історію — мають з’ясувати правоохоронці. У самому музеї нам, щоправда, не на диктофон зізналися: міліція навіть не прибула на виклик. Музейникам довелося самим іти до правоохоронців і писати заяву.

Народний депутат Олександр Бригинець (голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини) на своїй сторінці у соціальній мережі повідомив, що написав депутатські звернення до прокуратури столиці та ГУ МВС України у Києві з вимогою перевірити дії працівників міліції стосовно розслідування цієї ситуації. Для розслідування інциденту нападу на фонди музею, на його думку, потрібно створити міжвідомчу комісію.

Нагадаємо, свого часу Музей історії Києва розміщувався у Кловському палаці, але 2004 року будівлю було передано Верховному Суду. Музей переїхав на 4 та 5 поверхи Українського дому. 2012 року для розміщення виставкової зали музею було передано скандально відому будівлю на вул. Б. Хмельницького, 7. Перевезти всі фонди туди неможливо — не вистачить місця.