На проммайданчику Рівненської АЕС пройшли тактико-спеціальні навчання, участь в яких взяли представники оперативно-рятувальних підрозділів 2-го Державного пожежно-рятувального загону з охорони РАЕС (ДПРЧ-22, ДПРЧ-23), оперативного персоналу електричного та турбінного цехів, цеху радіаційної безпеки, військової частини 3045 з охорони та оборони РАЕС, чергової бригади електриків електроцеху та бригади швидкої допомоги СМСЧ-3. До тренувань також були залучені ДПРП-5 (смт. Рафалівка) та ДПРЧ-12 (м. Вараш).

 

На знімках:

 

під час тактико спеціальних навчань.

 

Подібні навчання проходять регулярно згідно з «Графіком проведення протиаварійних та протипожежних тренувань оперативного персоналу РАЕС» з метою перевірки готовності й фізичної витривалості пожежних, запобігання та вдосконалення тактики гасіння, плану дій при ліквідації надзвичайної ситуації під час умовної пожежі, а також відпрацювання питання організації взаємодії персоналу РАЕС та залучених оперативно-рятувальних підрозділів.

 

За сценарієм навчань у машинному залі блоку №4 внаслідок розгерметизації головного маслобаку виникла пожежа, яку ускладнювали витік масла та його загорання. З метою невідкладного реагування на ліквідацію надзвичайної ситуації та мінімізацію її наслідків було залучено сім одиниць спеціальної пожежно-рятувальної техніки.

 

У ході тренувань значна увага приділялась часу прибуття підрозділів на місце пожежі, прийомам та методам проведення розвідки, розподіленню сил на бойові дільниці, вибору засобів та способів гасіння вогню, навичкам роботи зі спецтехнікою та роботі оперативного штабу пожежогасіння.

 

Учасники тактико-спеціальних навчань з поставленим завданням впоралися успішно та отримали оцінку «добре» - підсумували представники ГУ ДСНС в Рівненській області. За словами заступника начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України в Рівненській області Ігоря Михальчука, атомники та рятувальники спрацювали чітко та злагоджено, продемонструвавши повну готовність до дій за призначенням у випадку виникнення реальної надзвичайної ситуації.

 

До слова, нещодавно рятувальники ДПРЗ-2 з охорони РАЕС Вадим Петрук та Дмитро Полуйко, взяли участь у ІІІ міжнародних змаганнях вогнеборців у форматі «Firefighter Combat Challenge», які пройшли 21 травня в місті Паб'яніце Лодзького воєводства Республіки Польща. Серед 19 команд-учасниць Україну представляла збірна рятувальників ГУ ДСНС у Рівненській області. Пожежні змагалися у трьох видах: особистому забігу, командній естафеті та забігу в тандемі. Українські рятувальники продемонстрували високу фізичну підготовку та майстерність і за результатами змагань вибороли п’яте загальнокомандне місце.

 

Юлія КУЛАЄВА,
кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.

Фото надані автором.