У місті Радивилові на Рівненщині відбулося масштабне свято української книги «Час читати». Участь у ньому взяли письменники, книговидавці із семи областей України. Найбільше з Рівненщини, Львівщини, Волині та Тернопілля. Читачам було представлено більше тисячі українських книг – від понад десятка видавництв. Презентували видані книжки автори. Зокрема, люд у Радивилові мав змогу зустрітися з письменниками Володимиром Лисом та Надією Гуменюк з Луцька , Миколою Тимчаком, Миколою Пшеничним, Антоном Мельником із Дубно, Марією Морозенко з Києва, Катериною Немирою, Дарою Корній і Наталією Матолінець зі Львова та багатьма іншими творцями художнього слова.

 

На знімках:

 

під час книжкового ярмарку;

 

представники видавництв «Апріорі», «Видавництво Старого Лева», «Академія», «Теза» Ірина Федечко та Іванна Шелюх з новинками сучасної літератури, з-поміж яких – книга про незабутнього Любомира Гузара;

 

юні переможці конкурсу імені Григорія Чубая «Молодий голос» Богдана Чучман, Вікторія Нідзельська та Анастасія Невинна;

 

на творчу зустріч з радивилівськими читачами приїхало подружжя літераторів із Луцька – Надія Гуменюк та Володимир Лис.

 

В рамках радивилівського свята пройшов конкурс імені Григорія Чубая «Молодий голос». У ньому визначалися найкращі юні літератори Радивилівського району: 11-річні Богдана Чучман із села Опарипси, Анастасія Невинна із Михайлівки та 14-річна Вікторія Нідзельська з Радивилова.

 

Загалом літературне свято проходило під своєрідною літературною егідою письменника Григорія Чубая, котрий був родом з Радивилівського району, ввійшов в українську літературу багатьма визначними творами, як-от «Вертеп», «Плач Єремії», «П’ятикнижжя», зазнав репресій від радянської влади за свою українську національну позицію, через що і пішов із життя. Наразі у тій хатині, де 1949 року народився поет, намічається відкрити музей, присвячений його життєвому та творчому шляху. Саме цю ініціативу проявила й оприлюднила на святі книги донька Григорія Чубая Соломія.

 

А ще одним цікавим заходом «Часу читати» став «круглий стіл» «Як зробити маленькі містечка читаючими» за участю бібліотекарів, письменників, читачів.

 

Особливу увагу на святі його організатори приділили дітям, запропонувавши їм цілий ряд дійств: масове читання казок, оповідань, віршів, перегляд фільмів за творами українських письменників, зустрічі з авторами, які пишуть для юного покоління.

 

Євген ЦИМБАЛЮК,
письменник.

Фото автора.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України