У Рівному до когорти пам’ятників на честь славних земляків цими днями додався ще один – присвячений художнику, архітектору та педагогу Георгію Косміаді. Ініціативу зі створення монументально образу подала 93-річна Надія Косміаді, яка опікується творчою спадщиною батька і яка цьогоріч переїхала на постійне проживання у Рівне з Німеччини. Втілив ідею в реальність скульптор Микола Сівак, а встановили пам’ятник в історичному місці – по вулиці 16 Липня, на якій протягом майже трьох десятків літ до переїзду в Німеччину в 1939 році мешкав художник.

 

На знімку:

 

пам’ятник Георгію Косміаді в Рівному відкривають
його донька Надія
та міський голова Рівного Володимир Хомко

 

– Мені зробили великий подарунок, оскільки мій батько зміг повернутися у рідне Рівне, – сказала на офіційному відкритті пам’ятника Надія Косміаді. – Нехай ось так, у бронзі, у постаменті, але сьогодні він тут, на землі, яку сходив і змалював у своїх картинах. Мешкаючи в Німеччині, він часто мріяв повернутися сюди. Казав, що то буде найщасливіший час. При житті батько його так і не спізнав, бо на заваді стояла радянська влада. А зараз спізнає його щаслива душа.

 

При відкритті пам’ятника, який було освячено, експонувалася виставка з двох десятків робіт художника, які Надія Георгіївна презентувала для Рівного. А всього, як відомо, Георгій Косміаді за своє життя  створив більше п’яти тисяч полотен.

 

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

 

Рівне.

 

Голос України