На Полтавщині фахівці прогнозують помітне зниження врожайності ранніх зернових через весняні приморозки та посуху, яка триває. Зокрема, за даними фахівців департаменту агропромислового розвитку ОДА, «мінус» порівняно з минулорічною середньою врожайністю може сягнути понад 10 центнерів на кожному гектарі. І якщо кукурудза та інші пізні культури ще можуть «наздогнати» у своєму розвитку, то, скажімо, у пшениці та ячменю часу на це практично не залишається.

Після цьогорічних жнив не подорожчають тільки «виставкові» короваї...
 

За словами директора згаданого департаменту Сергія Фролова, у південних районах області комбайнери вийдуть у загінки вже з дня на день, а з другої декади липня на Полтавщині почнеться масове збирання ранніх зернових.
Та, попри черговий погодний екстрим, хлібороби краю не втрачають оптимізму. Вони запланували зібрати не менше 800 тисяч тонн пшениці. Приблизно 70 відсотків її обсягу, за оцінками фахівців, матимуть продовольчі кондиції. А для внутрішнього споживання у вигляді різноманітної випічки регіону потрібно не більше 140 тис. тонн пшениці. Тож, вочевидь, обійдеться без дефіциту насущного, але не без його здорожчання. Щоправда, посадовці ОДА й профільного департаменту запевняють, що при цьому подорожчання хліба та хлібобулочних виробів у роздрібній торгівлі буде «невеликим», у межах десяти відсотків. Принаймні на сорти, які називають масовими, або «соціальними»...

Фото з архіву автора.