Сто років тому поблизу села Конюхи, що у Козівському районі Тернопільської області, відбувся один із найвизначніших боїв в історії Українських січових стрільців. Під час історичної переломної битви українські воїни у складі австро-угорської армії зупинили російські війська та перейшли у наступ.

 

На знімку: народний депутат України Тарас Юрик (крайній праворуч) під час покладання квітів. Фото надано автором.


З цієї нагоди громадськість Тернопільщини та сусідніх областей, представники влади, військовослужбовці, учасники АТО взяли участь у вшануванні цієї звитяги. Під час урочистостей відкрито меморіал слави борцям за волю України — Українським січовим стрільцям.
— Українські січові стрільці — унікальний вітчизняний військовий феномен ХХ століття. Вони були першими українськими частинами на бойовищах Східної Європи після битви під Полтавою у 1709 році. Стрільці стали початком відновлення українських військових традицій, зростання українського патріотизму, створення військового словника, термінології, військового фольклору, пісні й музики, утвердження українського однострою. Але найперше січове стрілецтво є прикладом неймовірного патріотизму, відваги та сили духу, який і сьогодні сповнює нас гордістю, — наголосив під час відкриття меморіалу голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.
Кровопролитні бої між Легіоном Українських січових стрільців та російськими військами Керенського стали справжньою трагедією для українського народу та героїчним подвигом водночас. Про це зазначив учитель історії Конюхівської ЗОШ І—ІІІ ступенів, автор проекту пам’ятника Січовим стрільцям Йосип Мартинюк.
Священнослужителі освятили монумент, а мистецькі колективи області виконали пісні січового стрілецтва.