У Полтаві відкрили навчально-практичний центр з підготовки робітників за професією «Швачка. Кравець. Закрійник». Облаштували його на базі місцевого професійного ліцею сфери послуг.
Кошти на це в розмірі 330 тисяч гривень були виділені з державної субвенції. За них придбали швейні машини, оверлоки, парогенератор, розсувний манекен та інше новітнє обладнання. Воно дає змогу осучаснити навчальний процес фактично на всіх ланках практичного засвоєння матеріалу — від проектування моделі до її пошиття та підготовки до відправлення замовнику. Останніми для наших найпотужніших підприємств легкої промисловості поки що залишаються відомі західноєвропейські виробники одягу, які співпрацюють із українськими партнерами на давальницьких умовах. Тож у цехах таких фабрик уже не побачиш застарілого радянського обладнання, а в ліцеях і профтехучилищах найчастіше залишається саме воно...

Керівник полтавської фірми «Ворскла» Віктор Чміль, який взяв участь у відкритті згаданого центру, потішився побаченим. За його словами, на таких машинах і обладнанні працюють сьогодні швачки очолюваного ним підприємства, котрі виготовляють жіночий одяг для модниць Німеччини, Франції та інших західноєвропейських країн. Тож перенавчати випускниць ліцею безпосередньо на виробництві вже не доведеться. Найближчим часом на базі центру планують розпочати підготовку та перепідготовку працівниць згаданої професії з числа безробітних. Адже дефіцит швачок та ж «Ворскла» відчуває постійно. Ще один такий центр невдовзі має з’явитися у місті-райцентрі Зіньків.

Полтава.