«Через просадку колії у зв’язку із перенасиченням земляного полотна водою перегін Малин—Пенізевичі повністю закрито для руху поїздів до закінчення відновлювальних робіт. Через це п’ять пасажирських поїздів затримано у Львові більш як на дві години. Окрім того, закрито для руху поїздів перегін Коржевці—Деражня у зв’язку з виявленим розривом стику колії. Через закриття перегону ускладнено рух поїздів зі столиці в напрямку Західної України», — про це учора зранку повідомила на своєму офіційному сайті прес-служба Укрзалізниці. Уже о 14-й годині рух відновили.

Тим часом ще в середу нам повідомляли про затримки у русі поїздів Львів—Київ та Івано-Франківськ—Київ. Три і чотири години відповідно вони простояли на проміжних станціях, начебто, через повідомлення про їх замінування. За збігом обставин, зупинка цих поїздів та подальше обмеження руху залізницею у західному напрямку збіглися із загостренням подій на столичному Майдані.

Не зняли обмеження і на в’їзд до столиці автотранспорту. Вчора, за повідомленнями водіїв, пости ДАІ були майже на всіх під’їздах до Києва, водіям лишили по одній смузі для проїзду. Зі сторони Житомирської траси, мовляв, за порядком на дорогах стежили правоохоронці із автоматами...

А київські затори сервіс «Яндекс. Пробки» уже опівдні оцінив у 8 балів із 10. Причиною цього, найімовірніше, стало повідомлення про начебто перекриття руху мостами через Дніпро. З’явилась інформація, що по радіохвилі столичних таксистів попередили про заплановане перекриття руху столичними мостами... На момент підготовки матеріалу ця інформація не підтвердилася. Більше того, чиновники Київської міської державної адміністрації запевнили, що робити цього не збиралися і не збираються. Спростували інформацію про перекриття мостів нам і у прес-службі Управління ДАІ столиці.

Поширили на сайті КМДА ще одне повідомлення. Очільник міськадміністрації Володимир Макеєнко  вимагав від відповідних служб пришвидшити перевірку станцій метрополітену в «спальних» районах Києва на предмет терористичних загроз — «наявності чи відсутності підозрілих предметів тощо, про які йшлося у зверненнях громадян, з метою відновлення безпечного руху київського метро», передає прес-служба КМДА. При цьому «Голосу України» раніше у прес-службі КП «Київський метрополітен» повідомили, що інформації про замінування станцій метро перед екстреним закриттям підземки не надходило. Між тим Володимир Макеєнко доручив профільним службам метрополітену контролювати всю інфраструктуру та рухомий склад, щоб вони перебували у постійній готовності відновити рух. Учора, до речі, відбулося пікетування адмінбудівлі КП «Київський метрополітен» із вимогою відновити роботу підземки. Очікувалось, що уже під вечір поїзди таки поїдуть. 

Після 17.00 офіційний сайт підземки нарешті повідомив: метрополітен розпочав відновлення руху поїздів. Зачиненими для входу та виходу залишаються пересадкові вузли та станції у центрі міста. Повз них поїзди рухатимуться без зупинок.

Столиця опинилась у своєрідній облозі. Поїзди запізнюються, дві доби не працювало метро. Та найголовніше — постійний інформаційний пресинг. Учора Інтернет, з якого уже давно більшість киян черпає інформацію, ряснів провокаційними заявами як не про плани перекрити мости, так — закрити заправки та продуктові магазини. І це на тлі повідомлень про кількість поранених та убитих... Хто піддавався паніці — стояв у чергах до банкоматів, кас магазинів чи ж на АЗС. При тому, що, приміром, прес-служби провідних мереж автозаправних станцій переконували: перебоїв у їхній роботі немає.

Тим часом по обіді батькам школярів зателефонували і попросили забирати дітей зі школи особисто — повідомили наші читачі із різних районів столиці. Кияни знову заговорили про чутки-плани ввести надзвичайний стан у місті.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.