Нині на Рівненщині вже створено 23 об’єднані громади, в 19 із них обрали голів та депутатів, ще чотири чекають на свої перші вибори. Загалом Перспективним планом децентралізації передбачено створити в області 64 громади замість 365 сільрад.

Як розповів директор департаменту економічного розвитку та інвестицій Рівненської ОДА Костянтин Мокляк, «Рівненська область не пасе задніх у реформі. Процес значно активізувався після прийняття на початку 2017 року закону про утворення громад шляхом дооб’єднання. Це стало поштовхом для громад Костопільського, Дубенського та Рівненського районів. Так, уже на порозі прийняття рішення про об’єднання Семидубської Дубенського та Зорянської Рівненського районів. Буквально днями рішення про об’єднання прийняли Оржівська та Клеванська сільради Рівненського району».
За словами директора Рівненського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Руслана Сивого, процес децентралізації дещо стримує Верховна Рада: «Ми чекаємо на прийняття дуже важливого закону про визнання обласних центрів окремими громадами, завдяки чому навколишнім сільрадам буде простіше приєднуватись. Є й інші важливі законопроекти — про доцільність існування районів, межі яких збіглися з громадами, щодо земель поза населеним пунктом громади».
Важливим стимулом для утворених громад є підтримка від держави. Так, цьогоріч на розвиток 18 ОТГ Рівненської області з держбюджету передбачили 64 мільйони гривень. Водночас п’ять громад, що об’єдналися перші, фінансові вливання отримують два роки поспіль. Але ОТГ мають і власні фінансові успіхи. Так, за перше півріччя 2017 року доходи місцевих бюджетів вісімнадцяти ОТГ зросли в півтора разу.
Своїми першими успіхами поділився голова Бугринської сільської об’єднаної територіальної громади Гощанського району Сергій Пилипчук: зуміли залучити 3,6 мільйона гривень із державного фонду регіонального розвитку, які підуть на модернізацію системи теплопостачання; у планах — створення добровільної пожежної дружини, ремонт доріг, удосконалення роботи комунального підприємства.