«Ми ще в дитинстві бігали під цей місток біля витоків річки Берди, — з усмішкою розповідає Володимир Біловицький. — Потім воно якось забулося. А нещодавно привів сюди онучку Поліну і зрозумів, що це чудове місце для сімейного відпочинку». Володимир Вікторович поділився своєю ідеєю із Василем Скрибцем — місцевим активістом і хранителем пам’яток історії — і за кілька місяців тут постало самобутнє місце у Вершині Другій — «Центр кохання на Берді».

На дорозі перед містком завдяки невтомним рукам активістів височіє пам’ятна брила із флагштоком. Напис на камені: «Річка Берда в прадавні часи мала назву: Богдан (дана від Бога), Агара (плідна, багата), Каяли-Берд (Кам’яниста Берда), Агарліберд (дерев’яний потік). Здолавши 125 км, впадає у Азовське море, дала назву місту Бердянськ». Поряд стовп із парою лелек, а також дві солідні за розмірами постаті козака із козачкою. А якщо спуститися східцями до самої ріки, побачите місток для закоханих з аркою, а також альтанку для вінчань, лавочки та столики, водяне дерев’яне колесо (на знімку).
Як розповіли Володимир Біловицький та Микола Дубовик, щоб створити біля ріки місце для відпочинку активістам знадобилися лише бажання та умілі руки. «У нас від зародження ідеї до її реалізації минають лічені години», — сміються чоловіки.
І справді, ще на початку весни тут нічого не було, а на Івана Купала на урочисте відкриття зібралося багато людей. Спочатку вшанували хвилиною мовчання бійців, які обороняли незалежність нашої держави. Далі запросили до слова воїна АТО Артема Дорошенка. Настоятель храму Климента Римського отець Георгій освятив місток закоханих та капличку для вінчання. Скульптурну композицію «Наречені» (козака з козачкою) відкрили її автор — місцевий скульптор та художник Олександр Тищенка, а також майбутнє подружжя Дмитро Кривицький і Дар’я Берегова. Молода пара планує найближчим часом обвінчатися в новій капличці та жити на рідній землі. А потім на гостей чекав концерт.

Вікторія РОВНА.
Фото автора.

Більмацький район Запорізької області.