Луганські чиновники зізнаються, що баланс трудових ресурсів в умовах АТО — це складна тема. Соціальні служби, наприклад, зіткнулися з тим, що дані Головного управління статистики Луганської області не завжди відповідають процесам, які відбуваються в регіоні. Інакше кажучи, реальної картини немає: скільки людей проживає на території області, яка частина з них економічно активна і хто з цієї категорії працює, відраховує податки, словом, є самостійною одиницею в економічному просторі. Особливо цікава категорія населення, яка в перспективі може бути економічно активною силою для реалізації проектів і програм, що заходять на Луганщину. А в область для її відродження й відновлення заходять досить серйозні програми й проекти — і державні, і недержавні, і по лінії міжнародної технічної допомоги. На жаль, чіткої картини того, якими ресурсами й силами їх можна реалізувати, досі не було. Але було бажання й прагнення в усьому розібратися.

 

У зв’язку з цим створили робочу групу, яка мала все вивчити, проаналізувати й порівняти наявну інформацію, щоб одержати реальну картину стану трудових ресурсів області. Вона виявилася досить цікавою.


Основні показники ринку праці — це, насамперед, кількість зайнятого населення у віці 15—70 років, рівень зайнятості у відсотковому відношенні й кількість безробітних громадян. Порівняно з 2015—2016 роками рівень економічної активності населення області загалом збільшився. Але серед працездатного населення цей показник зменшився, а це свідчить про те, що свою трудову активність більше виявили люди, які вже вийшли на пенсію або є представниками соціальної категорії. У цифрах це має такий вигляд: рівень зайнятості населення загалом збільшився з 54% до 55,6%. Однак рівень зайнятості серед працездатного населення — усього 63%. Кількість безробітних порівняно з відповідним періодом збільшилася й становить 57 тис. чоловік, або 16%, за середньоукраїнського показника 9,3%. Це та картина, яку показує офіційна статистика. А що насправді?


Сьогодні на підконтрольній українській владі території Луганщини постійно мешкає понад 700 тис. громадян з урахуванням 33 тис. працездатного населення з тимчасово переміщених осіб. Ці люди або працюють, або перебувають на обліку в службі зайнятості.


— Ця частина населення для нас дуже важлива в реальних цифрах статистичної звітності, бо ми розглядаємо її як трудовий потенціал, як економічно активних людей, — пояснює директор департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук. — Згідно з базами фіскальної служби й Пенсійного фонду області непрацездатного населення в регіоні налічується майже 400 тис. осіб, тих, хто одержує різні види соціальних виплат, — 26,5 тис. осіб., зареєстрованих у службі зайнятості — 32 тис. осіб. Реально економічно зайняті й здійснюють різні відрахування сьогодні лише 155,1 тис. громадян, тобто четверта частина населення. Це ті, хто працює легально. П’ята частина населення області не врахована в жодній із категорій, а понад третина (36%) штатних працівників — це пенсіонери.


Розподіливши все населення на групи, з урахуванням того, що серед непрацездатних громадян — пенсіонерів є й працюючі, а частина працездатних людей перебуває, приміром, у декретних відпустках, по догляду за дитиною, ми побачили, що 152 тис. громадян (21%) працездатного населення протягом останніх трьох років не показували свої доходи ні у фіскальній службі, ні в Єдиному реєстрі платників пенсійних внесків. Тобто сьогодні ця група людей для нас стає принципово важливою, і ми маємо з нею розібратися. Де ці люди: виїхали за межі області чи перебувають у неофіційних, нелегальних трудових відносинах?


Статистичні дані щодо трудових ресурсів Елеонора Поліщук називає відносними й пояснює чому. По-перше, перепис населення проводився в країні 16 років тому, і сьогодні статистика розраховується за старими формулами. По-друге, за останні три роки зменшилася кількість населення області: людей помирає більше, ніж народжується. І третя причина — це міграційні процеси, які, на жаль, достатньо не відслідковуються й не аналізуються. Причому відбувається відплив саме працездатних громадян та молоді.


Обласна влада ставить перед собою завдання розібратися зі своїми трудовими ресурсами.


— У масштабах області це зробити складніше, а на території одного міста чи району легше й простіше, принаймні, скорегувати цифри зі статистикою, — вважає Елеонора Поліщук. — Ми повинні знати, хто має статус безробітного й в яких професіях, послугах є потреба. Це допоможе скоротити період пошуку місця й дати людині змогу стати повноцінним економічно активним громадянином — або одержати роботу, або визначитися в самозайнятості, не претендуючи на соціальну допомогу держави.


Стає очевидним, що в області є не тільки розуміння важливості процесів нарощування трудових ресурсів, а й вироблена стратегія, як це зробити. А це сприятиме тому, щоб усі програми й проекти, які заходять на Луганщину, мали соціальний ефект.

Луганська область.